Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Apetyt na Italię. VESPAniała podróż kulinarna

Tłumaczenie: Karol Chojnowski
Książka jest przypisana do serii/cyklu "Literatura". Edytuj książkę, aby zweryfikować serię/cykl.
Wydawnictwo: Pascal
6,28 (39 ocen i 6 opinii) Zobacz oceny
10
3
9
0
8
4
7
9
6
11
5
7
4
4
3
1
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Eating up Italy: Voyages on a Vespa
data wydania
ISBN
978-83-7642-063-9
liczba stron
336
język
polski
dodał
Matacz

Najbardziej apetyczna książka tego sezonu! Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, rusza VESPĄ śladem włoskich rarytasów. Podróż zaczyna w słonecznej Kalabrii, a kończy w Turynie. Pomysł podróży skuterem przez skąpany w słońcu krajobraz był naprawdę romantyczny. Wiązał się z poczuciem wolności, przygody, potencjalnych odkryć i seksualnych możliwości. Wiatr we włosach, słońce w...

Najbardziej apetyczna książka tego sezonu!

Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, rusza VESPĄ śladem włoskich rarytasów. Podróż zaczyna w słonecznej Kalabrii, a kończy w Turynie.

Pomysł podróży skuterem przez skąpany w słońcu krajobraz był naprawdę romantyczny. Wiązał się z poczuciem wolności, przygody, potencjalnych odkryć i seksualnych możliwości. Wiatr we włosach, słońce w plecy, droga wijąca się ku morzu, nieznane cuda za każdym rogiem.

Południe zwiedza z czarującą Silvią, która wprowadza go w tajniki rodzimej kuchni. Neapol wita go tłumem turystów i zapachem prawdziwej pizzy. Po drodze poznaje ludzi, którzy o włoskiej kuchni wiedzą wszystko.

Wybierz się w podróż marzeń! Poznaj smak aromatycznego prosciutto, odwiedź najstarsze włoskie manufaktury, dowiedz się, skąd pochodzi confetti i dlaczego likier Meletti jest tak pyszny? Specjalnie dla Ciebie Matthew Fort zdradza prawie 60 pilnie strzeżonych przepisów, których nie znajdziesz nigdzie indziej.

Masz apetyt na więcej? Sprawdź, jaki przepis z książki przygotowała Zosia Cudny na blogu makecookingeasier.pl.

Testimoniale:
Świetnie napisana, z dużym poczuciem humoru i jeszcze większym talentem kulinarnym
Jamie Oliver
Viva la Italia! Bliska mojemu sercu podróż w głąb południowej Italii w poszukiwaniu prawdziwych smaków. Apetyt wzrasta bezlitośnie!
Zosia Cudny – www.makecookingeasier.pl

 

źródło opisu: www.pascal.pl

źródło okładki: www.pascal.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (244)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 6317

Świetnie napisana, dowcipna, błyskotliwa i ciekawa opowieść o kulinarnej podróży, w której smaki i aromaty przeplatają się z ciekawostkami regionalnymi, historycznymi i społecznymi.
Mamy okazję poznać nie tylko kuchenne upodobania Włochów z różnych części kraju, ale także ich mentalność, stosunek do rodziny, polityki, przeszłości...

Autor w przekonujący sposób obala mit kuchni włoskiej jako serwującej jedynie makarony, pizzę i warzywne, ziołowe i lekkie specjały. Przypomina, że znaczące miejsce w menu Włochów zajmują potrawy mięsne, nieraz tłuste i ciężkostrawne. Wynika to głównie z upodobania do mięsiwa, które kiedyś, zwłaszcza na południu kraju, było prawdziwym rarytasem, rzadko dostępnym dla ubogich. Autor dowcipnie tłumaczy również, że po całym dniu ciężkiej harówki w winnicy, polu czy oliwnym gaju rolnik wolał dostać talerz okraszonego mięsem czy tłuszczem makaronu niż lekką pastę jedynie z oliwą, warzywami i ziołami.

Całość czyta się szybko i bardzo przyjemnie, z...

książek: 36332
Muminka | 2013-11-04
Na półkach: Przeczytane, 2013
Przeczytana: 03 listopada 2013

Bardzo zabawny opis podróży pewnego czterdziestolatka po różnych zakątkach Italii na tytułowej vespie. To taki przewodnik kulinarny, przytaczający przepisy na specjały z danego regionu. Niektóre są bardzo oryginalne, szczególnie te z wykorzystaniem owoców morza. Wraz z autorem zgłębiamy tajniki wyrobu kiełbas lub przyrządzania raków czy innych żyjątek. Plastyczne opisy obróbki niektórych zwierząt mogą zniechęcić do spożywania np. ślimaków. Przystępnie napisana opowieść o włoskim charakterze i unikatowej kuchni, wymykającej się sztywnym rygorom i rozporządzeniom Unii Europejskiej. Autor z nostalgią zastanawia się, czy Włochy utrzymają swoją autonomię, czy bezduszna unifikacja i standaryzacja wymuszona przepisami unijnymi zniszczy włoską kuchnię narodową. Obowiązkowa lektura dla miłośników Włoch, dobrego jedzenia i slow food.

książek: 925
bibliofilka | 2012-09-19
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 18 września 2012

Mamma Mia! - można by krzyknąć, tak jak to wołał kucharz Bartolini z animacji dla dzieci "Porwanie Baltazara Gąbki". Ponieważ owa pozycja jest zaproszeniem, by posmakować Włoch i spojrzeć na nie w innym świetle, obalając pewne stereotypy.

Matthew Fort - Anglik od dziecka zakochany we Włoszech - jako dojrzały mężczyzna postanawiał spełnić swoje młodzieńcze marzenia. Wsiadł na swój skuter VESPĘ i z werwą dwudziestolatka chciał poczuć wiatr we włosach i słońce palące w plecy. Zaczął od najdalej wysuniętego na południe krańca Włoch, a skończył na Turynie. Poznanie tego pięknego i oszałamiającego kraju wiązało się z poczuciem wolności, przygody, potencjalnych osobistych odkryć, kulinarnych rozkoszy. Na włoskich drogach i bezdrożach od razu rzucał się w oczy i z pewnością nie można było go wziąć za Włocha. Przede wszystkim dlatego, że poruszał się w tempie około 50km/h co jak włoskie warunki - jest groteskowo statecznym tempem. Poza tym miał na sobie wytrzymałe brązowe buty, zielone...

książek: 492
skun | 2014-02-01
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 01 lutego 2014

Książka zapowiadała się dość ciekawie, słoneczne Włochy, piękne widoki, smaczna kuchnia. Jednakże im dalej się zapuszczamy w książkę tym coraz bardziej monotonnie - ciągle te same opisy jadanych przez autora posiłków, czasami przedstawione niemalże technicznym językiem. Książka zdecydowanie zyskałaby na wartości dzięki zdjęciom z podróży, tymczasem nie uświadczymy ani jednego. Nuda. Przez ponad 300 stron opisu historii kuchni włoskiej, zrecenzowania setek zjedzonych potraw, przysmaków i specjałów lokalnych, raptem dwa razy autor wspomina o podstawowej potrawie - pizzy i to w dość przelotny sposób. Książka bardzo przeciętna.

książek: 54
medicus | 2012-08-27
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Przeczytana: 27 sierpnia 2012

dla tych kochają Włochy ta książka będzie wielkim przeżyciem! Aż chce się powtórzyć tą podróż. A jeśli chcecie sobie zrobić Włochy w domu, przepisy z książki są znakomitym dodatkiem. A tu ciekawostka http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/marynowana-poledwica-wieprzowa-w-sosie-z-miodu-i-chili-w-towarzystwie-orecchiette-z-brokulami/

książek: 160
kkaattii | 2015-04-22
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: marzec 2015

Mimo, że treść ciekawa i to bardzo...bardzo długo ją czytałam.

książek: 47
karoltex | 2017-07-26
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: lipiec 2017
książek: 90
Anka_Kud | 2017-02-13
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 1767
Grażyna | 2016-11-08
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 27 listopada 2016
książek: 1560
Syl_wina | 2016-10-24
zobacz kolejne z 234 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd