rozwiń zwiń

Dekorowanie potraw

Okładka książki Dekorowanie potraw
Joanna Góźdź Wydawnictwo: Świat Książki kulinaria, przepisy kulinarne
108 str. 1 godz. 48 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Świat Książki
Data wydania:
2012-07-21
Data 1. wyd. pol.:
2012-07-21
Liczba stron:
108
Czas czytania
1 godz. 48 min.
Język:
polski
ISBN:
978-83-7799-746-8
Tagi:
dekorowanie potrawy zdobienie
Średnia ocen

                6,9 6,9 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,9 / 10
33 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
710
304

Na półkach: , , , , ,

Kto z nas nie chciałby zaskoczyć swoich gości? Chyba nie ma na świecie takiej osoby, która nie miałaby ochoty zaimponować znajomym, przyjaciołom, czy nawet rodzinie. Dlaczego więc nie zrobić tego kulinarnymi przysmakami? Albo raczej – ich wykonaniem i podaniem? Ależ można! „Dekorowanie potraw” pokazuje, jakie to proste, przyjemne, a co najważniejsze miłe dla oka i przede wszystkim smaczne! Dzięki tej książce nawet największy amator zamieni się w wielkiego szefa kuchni. Może nie tyle w gotowaniu, co właśnie zdobnictwie i dekorowaniu potraw wychodzących spod jego ręki.

Jeśli chodzi o treść książki, to na samym początku kryje się krótki wstęp, dzięki któremu możemy dowiedzieć się, jakie kuchenne przyrządy przydadzą się w naszej kuchni, by moc dokonywać kulinarnych dzieł sztuki. Koniec końców przechodzimy do owych „dzieł”, czy też, jak kto woli nazywać „perełek”. Każda instrukcja zawiera w sobie zarówno opis wykonania, potrzebne materiały, jak i fotografie, dzięki którym łatwiej i szybciej opanować tę magiczną sztukę tworzenia arcydzieł z jedzenia. Wiadomo – jest to wielki plus dla wzrokowców, do którego grona również się zaliczam, – dlatego tez popieram taki zabieg, jak jest tutaj uwidoczniony (mam na myśli tutaj krótkie opisy i masę zdjęć).

Szczerze powiedziawszy w kuchni do tej pory próbowałam zbytnio nie szaleć – zwyczajnie bałam się efektów swojej pracy. Nie, żebym była taką okropną kucharką, ale swoją drogą chyba wolę piec słodkości – przynajmniej idzie mi to sprawniej, jak zauważyłam na imprezach u znajomych. Mimo to rzuciwszy się w wir gotowania postanowiłam sprawdzić, co poniektóre „przepisy” w praktyce. Swoją drogą niektóre z pokazanych w książce zdobień bardzo przypadły mi do gustu – mam tutaj na myśli nici z cukru, czy też pomidorową różę. Zaciekawiły mnie też ozdoby na ciasta i torty, jednak do dziś nie wiem, gdzie mogłabym kupić tak po prostu masę cukierniczą, – dlatego też nie miałam możliwości ich przetestowania. Możecie być jednak pewni, że przy moim oślim uporze, gdy tylko uda mi się ją zdobyć, od razu ruszę do kuchni, by w niej szaleć i tworzyć coraz to nowe dekoracje do różnorakich potraw.

Książka i zawarte w niej w niej przepisy na pewno sprawdzą się na niejednym domowym przyjęciu, zachwycając gości zarówno swoją prostotą, jak i oryginalnym wykonaniem. Minusem jest jednak fakt, że według mnie większość z tych dekoracji jest powszechnie znana i nie wszystko mnie zaskoczyło tak pozytywnie, jak myślałam. Ogólnie miałam nadzieję, że owe przepisy będą bardziej wyrafinowane i gustowne, tak więc tutaj się odrobinę zawiodłam. Kolejnym faktem, a raczej minusem jest to, że większość z nich ugruntowana jest głównie na warzywa i to w dodatku na takie, których nie każdy toleruje.

Wiem jednak, że każdy, kto lubi eksperymentować i podawać potrawy oryginalnie wyglądające, z pewnością polubi ową pozycję i będzie mu służyła przez długie lata, a znajomi na pewno będą zachwyceni oryginalnym wyglądem potraw, które już samym wzrokiem nasycą niejedną osobę.

Kto z nas nie chciałby zaskoczyć swoich gości? Chyba nie ma na świecie takiej osoby, która nie miałaby ochoty zaimponować znajomym, przyjaciołom, czy nawet rodzinie. Dlaczego więc nie zrobić tego kulinarnymi przysmakami? Albo raczej – ich wykonaniem i podaniem? Ależ można! „Dekorowanie potraw” pokazuje, jakie to proste, przyjemne, a co najważniejsze miłe dla oka i przede...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    34
  • Chcę przeczytać
    24
  • Posiadam
    6
  • Kulinaria
    4
  • Chcę w prezencie
    2
  • Domowa cela
    1
  • Kuchnia
    1
  • Wymienię/sprzedam
    1
  • Moje 52 książki 2012
    1
  • Poszukiwane tak po prostu
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Dekorowanie potraw


Podobne książki

Przeczytaj także