Ostatni kucharz chiński

Tłumaczenie: Elżbieta Kowalewska
Wydawnictwo: Świat Książki
6,62 (136 ocen i 24 opinie) Zobacz oceny
10
4
9
4
8
24
7
40
6
42
5
16
4
3
3
2
2
1
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
The last chinese chef
data wydania
ISBN
978-83-7799-437-5
liczba stron
304
słowa kluczowe
ostatni kucharz chiński
kategoria
Literatura piękna
język
polski
dodała
Versatile

Największe tajemnice legendarnej chińskiej sztuki kulinarnej i jednocześnie pełna optymizmu opowieść o kobiecie, która, szukając prawdy o przeszłości, nieoczekiwanie odnalazła radość życia. Maggie po nagłej śmierci męża rzuca się w wir pracy. Niespodziewana wiadomość z odległych Chin burzy jej z takim trudem odbudowywany spokój. Czy to możliwe, by mąż ją zdradził, by przez kilka lat ukrywał...

Największe tajemnice legendarnej chińskiej sztuki kulinarnej i jednocześnie pełna optymizmu opowieść o kobiecie, która, szukając prawdy o przeszłości, nieoczekiwanie odnalazła radość życia. Maggie po nagłej śmierci męża rzuca się w wir pracy. Niespodziewana wiadomość z odległych Chin burzy jej z takim trudem odbudowywany spokój. Czy to możliwe, by mąż ją zdradził, by przez kilka lat ukrywał przed nią istnienie nieślubnej córki? Los jej sprzyja, dostaje propozycję napisania relacji o chińskiej sztuce kulinarnej i wyrusza do Państwa Środka, by poznać prawdę. Pełna uroku powieść o historii, filozofii i odcieniach chińskiej kuchni, o miłości i życiowych wyborach. Czyta się z prawdziwym smakiem.

 

źródło opisu: http://www.weltbild.pl/ostatni-kucharz-chinski_p90082256.html

źródło okładki: http://www.weltbild.pl/ostatni-kucharz-chinski_p90082256.html

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (338)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 702
Ania K | 2012-11-25
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 24 listopada 2012

Książka ma to coś w sobie ,że pragnie się ją przeczytać.Na przykładzie głównej bohaterki widac,ze los czasami potrafi nam spłatac figla w najmniej oczekiwanym momencie życia,kiedy się tego nie spodziewamy.Maggie McElroy po śmierci swojego męża dowiaduje sie ,że była przez niego zdradzona ,jak poradzi sobie z tą wiedzą i co przyniesie jej los .....tego nie zdradze,przeczytajcie sami.

książek: 2602
Grażyna | 2013-07-27
Przeczytana: 27 lipca 2013

Przeczytałam ją bardzo szybko...Oprócz historii Maggie,która odnajduje radość życia oraz znajduje miłość bardzo podobały mi się tajemnice chińskiej sztuki kulinarnej.Wiem ,że "Ostatni kucharz chiński" Liang Wei-cytowany na początku każdego rozdziału to fikcja literacka,ale jakże pięknie przedstawiona.Wszystkie potrawy w prawdziwej kuchni chińskiej to kunszt .Ale najbardziej przekonuje mnie to ,że jedzenie nie powinno spożywać się samemu. I to bez różnicy czy jest to wykwintny poczęstunek czy prosta potrawa....liczą się bardziej Ci,którzy spożywają.
Pokazany tak świat kuchni chińskiej także pozwala nam poznać Chiny-kulturę,tradycję ,zwyczaje. A przyznaję się szczerze ,że mimo tej "ceremonii" w przyrządzaniu posiłku do niektórych potraw trudno byłoby mnie przekonać...przede wszystkim do owoców morza- dla mnie te zachwyty nad nimi to przesada...ale nie jestem smakoszem....
Najbardziej co wyniosłam z lektury tej książki to to,że postanowiłam bardziej zwracać uwagę na wspólne...

książek: 936
Marzenia | 2016-06-27
Na półkach: Przeczytane, Rok 2016
Przeczytana: 27 czerwca 2016

Świetna książka. Jest w niej to co lubię, doceniam, w książkach - wiedza, podana w bardzo przystępny, ciekawy sposób. Tutaj poznajemy kulturę, historię, a przede wszystkim sztukę kulinarną Chin. Zupełnie inne spojrzenie na podawanie, spożywanie posiłków. Posiłek, przyjęcie, jest odniesieniem do poezji, muzyki, relacji rodzinnych, jest, powinien być, antidotum na złe emocje i docenianiem smaku. Ciekawe bardzo.
W książce jest też wątek obyczajowy, smutek po stracie najbliższej osoby, tajemnica, zakochanie. Powoduje to, że czyta się szybko z ciekawością.
Doskonała książka na wakacje.

książek: 2285
kasandra_85 | 2012-12-01
Przeczytana: listopad 2012

http://kasandra-85.blogspot.com/2012/12/ostatni-kucharz-chinski-nicole-mones.html

książek: 678
Renata | 2017-04-19
Przeczytana: 08 stycznia 2017

Powieść Nicole Mones w "Ostatni kucharz Chiński" opowiada historię romantyczną ktora zaczyna się po sśmierci męża Maggie.

Świeżo owdowiała Maggie McElroy jest felietonistą magazynu w Kalifornii. Odkrywa, że ​​jej mąż, prawnik często wyjeżdżał do Chin, miał tam romans i ma dziecko z kochanką. Maggie musi jechać do Pekinu, i zapoznać się z konsekwencjami niewierności męża. W Chinach okazuje się ze dziecko jej męża mieszka z dziadkami, matki nie ma. Maggie chce przeprowadzić testy DNA by upewnić się czy naprawdę mąż jest ojcem.

Poznaje tam Sama wschodzącą gwiazdę Chińskiej kuchni który gotuje według starych przepisów i zasad o którym ma napisać artykuł. Sam również jest w trudnej sytuacji ponieważ inwestor się wycofał a jego nie stać na utrzymanie restauracji.

Podczas wspólnej podróży kiedy ona jedzie do domu dziadków dziecka a Sam do swojego wuja bardzo się do siebie zbliżają. Obserwując Sama w pracy w swojej kuchni, Maggie uświadamia sobie, że lubi przebywać w jego towarzystwie...

książek: 8755
beataj | 2013-05-20
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 19 maja 2013

Gorąco polecam spotkanie z tą książką !
Ciekawa, w znakomity sposób pokazuje kulturę Chin. I to nie tylko tę kulinarną, choć na niej się skupia. Ale są jeszcze inne informacje, podane w przystępny, nienachalny sposób, a do tego sympatyczna historia sercowa, tajemnica i piękne opisy. Warto, zdecydowanie warto !

książek: 286
PaniZima | 2015-03-16
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 27 lutego 2015

Właściwie jeśli kogoś nie pasjonuje cesarska kuchnia chińska, to nie polecam. Od pewnego momentu książka mdła i przewidywalna. Początkowo wydawało się, że czegoś się można dowiedzieć o życiu we współczesnych Chinach, ale tych migawek jest niewiele i są raczej powierzchowne.

książek: 3378
aleksnadra | 2012-10-08
Przeczytana: 06 października 2012

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

W kulturze chińskiej, kolor czerwony przynosi szczęście, powodzenie i miłość. Zastanawiacie się pewnie, czemu o tym wspominam? Ze względu na okładkę, która jest barwy czerwonej, przepięknie zdobionej ornamentami.
Jeżeli ten kolor miał przynieść powieści sukces, to udało się. Jednak nie sama okładka na to zapracowała a treść, która z łatwością przenosi nas w odległe, egzotyczne rejony ale jednocześnie bliskie naszym sercom poprzez emocje, które znamy i jakie wywołuje w czytelniku.

Odkąd pamiętam, sięgam po lektury, które mogą mi pomóc w odbyciu podróży poprzez orientalne smaki, zachowania i wierzenia.
Kultura Dalekiego Wschodu jest całkiem odmienna do tego co znamy, szanujemy i co reprezentują typowi Europejczycy czy Amerykanie. Tworzy bajeczny, tajemniczy i nieznany nam świat. Dlatego ta inność tak mnie pociąga i chcę ją poznać najlepiej jak potrafię, poprzez literaturę.
"Ostatni kucharz chiński" zapewnił mi z nawiązką to, czego oczekiwałam.

Książkę napisała Nicole Mones,...

książek: 1386
ZielonaCytryna | 2012-09-11
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 11 września 2012

Chciałam tę książkę przeczytać wyłącznie z jednego powodu – JEDZENIA. Nie obchodziło mnie (tutaj puszczam do Was oko, więc nie traktujcie tego poważnie), co zrobi główna bohaterka powieści. Mogłaby nawet polecieć na Księżyc. Wszystko jedno, byle tylko było dużo o jedzeniu. Jak myślicie, rozczarowałam się?

„- Wszystkie produkty wpływają jakoś na siebie nawzajem.
- Na przykład?
- Są różne sposoby. Łamanie kości szpikowych przed gotowaniem, żeby wzbogacić smak. Szybkie podgotowywanie rybich głów, by wydobyć ich bogaty smak. Także cały zestaw technik na konsystencję, sposoby krojenia, moczenie w solance i zalewie. Potem, na kolejnym etapie, stosuje się składniki, które się nawzajem modyfikują. Jest długa lista składników modyfikujących inne smaku, jak cukier czy ocet. Istnieje też co najmniej tyle samo smaków używanych dla ich właściwości kontrolujących i tłumiących inne, ja imbir czy wino. Mamy też kilka rzeczy stosowanych do wpłynięcia na konsystencję. Tu korzystamy z naszych...

książek: 519
wenecjanka | 2018-10-26
Na półkach: Przeczytane, Chińszczyzna
Przeczytana: 26 października 2018

Ta powieść to przyjemna podróż do Chin , okraszona smakowitym i opisami przyrządzanych tam potrawy. Są uczucia , pasja , smaki i zapachy , krajobrazy i zakamarki przeszłości -wielkiego , tętniącego nowoczesnością miasta . Czyta się pysznie i przyjemnie

zobacz kolejne z 328 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
lista cytatów dodaj cytat
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd