Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Praktyczne gotowanie według Pięciu Przemian

Wydawnictwo: Stu­dio Astrop­sy­cho­lo­gii
6 (13 ocen i 2 opinie) Zobacz oceny
10
1
9
0
8
1
7
3
6
4
5
1
4
1
3
2
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788373773714
liczba stron
245
język
polski

 

Brak materiałów.
książek: 0
| 2013-02-15
Na półkach: Przeczytane, 2013

Nie interesuję się chińską medycyną ani stylem życia, ale bardzo lubię gotować, a co za tym idzie jeść. Kiedy sięgałam po książkę „Praktyczne gotowanie według pięciu przemian” autorstwa Anny Czelej spodziewałam się długiej listy przepisów, które z radością wypróbuję. Jednak ten poradnik jest inny niż dotychczas znane mi książki o zdrowym odżywianiu.

Przede wszystkim nie jest to książka kucharska, jak mówi sama autorka. Zamiast przepisów kulinarnych znajdziemy tutaj świetnie wyłożoną filozofię kuchni chińskiej, która ma nam uświadomić i nauczyć jak odczytywać poszczególne symbole i przekładać je na sposób przygotowywanie potraw. W drugiej części książki znajdziemy mnóstwo przepisów, ale nie takich typowych, jakie znamy z polskich książek kucharskich. Autorka przygotowała listę potraw i opatrzyła je informacją jak je przygotować, tak by zawierały produkty wszystkich pięciu przemian. Książka zawiera spisy i tabele produktów, dzięki którym łatwiej będzie nam się poruszać po poradniku i zrozumieć zasady przygotowywania potraw zgodnie z zasadą pięciu przemian.

„Praktyczne gotowanie według pięciu przemian” to z pewnością dość nowatorska jak na polskie warunki książka kulinarna, jednak dla miłośników medycyny chińskiej i zdrowego stylu życia będzie to świetna lektura, z której będą mogli zaczerpnąć wiele przydatnych porad i zmienić swoje podejście do gotowania.

Jedyną, ale też największą wadą książki jest jej język. Pisałam o świetnie wyłożonej filozofii kuchni chińskiej, bo rzeczywiście autorka dość obszernie ją przedstawiła, ale w taki sposób,
że dla przeciętnego człowieka, czyli mnie, jest to kompletnie niezrozumiałe. I teraz pytanie brzmi, czy „Praktyczne gotowanie według pięciu przemian” ma przyciągnąć nowe osoby do tego stylu życia, czy też jest to poradnik dla miłośników kultury, medycyny i kuchni chińskiej. Sama mam wrażenie, że raczej skierowana jest do tych drugich i takim czytelnikom mogę tę książkę polecić.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Złowrogi cień Marszałka

Wartościowa książka bardzo cenionego przeze mnie autora. Ziemkiewicz uwielbia rozprawiać się z narodowymi mitami i tak samo jest w tym przypadku- poka...

zgłoś błąd zgłoś błąd