222 łatwe przepisy kuchni włoskiej

Tłumaczenie: Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: Muza
7 (4 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
1
7
2
6
1
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
222 easy recipes of italian cuisine
data wydania
ISBN
978-83-7758-134-6
liczba stron
520
słowa kluczowe
kuchnia włoska, kulinaria, Włochy
język
polski
dodała
jagarkar

Academia Barilla powstała w 2004 roku, a jej misją jest podkreślanie roli kuchni włoskiej i ochrona regionalnego dziedzictwa gastronomicznego poprzez walkę z imitatorstwem i podróbkami oryginalnych produktów. Akademia wspiera też najlepsze tradycje włoskich restauratorów poprzez inwestycje i organizację imprez tematycznych. To miejsce, gdzie wybitni zawodowi kucharze mogą się podzielić swoimi...

Academia Barilla powstała w 2004 roku, a jej misją jest podkreślanie roli kuchni włoskiej i ochrona regionalnego dziedzictwa gastronomicznego poprzez walkę z imitatorstwem i podróbkami oryginalnych produktów. Akademia wspiera też najlepsze tradycje włoskich restauratorów poprzez inwestycje i organizację imprez tematycznych. To miejsce, gdzie wybitni zawodowi kucharze mogą się podzielić swoimi wyjątkowymi umiejętnościami. Academia Barilla prowadzi kursy dla entuzjastów kuchni, ma też w ofercie szkolenia dla osób z branży kulinarnej; propaguje najwyższą jakość, będącą wynikiem wieloletniego doświadczenia.

Autentyczna kuchnia włoska jest silnie osadzona w tradycji, ale wielka rozmaitość wykorzystywanych w niej składników otwiera przed każdym kucharzem ogromne pole dla nowych kombinacji i dostarcza wielu nieznanych wrażeń.

Kochamy kuchnię włoską - przede wszystkim za różnorodność świeżych, nieprzetworzonych produktów i składników, z których powstaja smaczne proste dania.

Oto wybór łatwych dań, które może przygotować każdy, przepisów rodem z babcinej włoskiej kuchni, dzięki którym w mgnieniu oka przywołasz tradycyjne smaki Italii: spaghetti alla carbonara, lasagne alla napoletana, risotto alla milanese, peperoni ripieni alla siciliana, cantucci, pizza, focaccia.

Zapraszamy do odkrywania nieskończonych możliwości, jakie daje kuchnia włoska.

 

źródło opisu: http://www.muza.com.pl/?module=okladki&id=11442

źródło okładki: http://www.muza.com.pl/?module=okladki&id=11442

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 180
RoodyTheBill | 2017-09-21
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Jak sama nazwa wskazuje książka ta zawiera 222 łatwe przepisy kuchni włoskiej. Krótka pisząc jej zaletami są:
-ilość i różnorodność przepisów,
-fakt że wszystkie są bardzo łatwe i nawet ktoś początkujący z większością powinien sobie poradzić,
-to że w większości są bardzo smaczne i sycące bo wbrew temu co twierdził mój pan od geografii w gimnazjum to kuchnia śródziemnomorska nie jest tylko niskokaloryczną dawką kwiatków i innych chwastów, jest tam bardzo dużo przepisów na mięsa i makarony, czasami bardzo tłuste,
-są chyba zdrowsze niż nasze polskie, np.: dlatego że większość przepisów na mięsa opiera się na ich obsmażeniu i uduszeniu najczęściej w winie, a duszenie jest zdrowsze niż smażenie, pozwala też zwiększyć walory smakowe potrawy,
-ładne i apetyczne zdjęcia,
-wygodny spis treści,

Książka ta ma jednak również wady:
-dostępność składników, szczególnie tych ich włoskich serów w stylu pecorino primo sale czy mięs takich jak jagnięcina,
-często dość wysokie (jak na nasze polskie warunki) ceny przyrządzania posiłków, w których wykorzystuje się bardzo często dość drogie sery, wina i większości mięsa to królik, cielęcina i jagnięcina (ale równie często zwykła wołowinę i kurczaki),

Ogólnie polecam wszystkim zainteresowanym gotowaniem, początkującym, którzy dopiero się uczą i tym bardziej doświadczonym którzy chcą się czegoś nowego nauczyć.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Sekrety i kłamstwa

,Przeszłość wpływa na teraźniejszość. Ale jej nie tworzy. Tworzysz ją ty. Tylko ty. Swoim zachowaniem, słowami i myślami. Tymi ostatnimi najbardzi...

zgłoś błąd zgłoś błąd