Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Śródziemnomorskie lato: Sezon na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella

Tłumaczenie: Sylwia Trzaska
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
6,56 (48 ocen i 13 opinii) Zobacz oceny
10
2
9
0
8
9
7
16
6
13
5
4
4
1
3
3
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Mediterranean Summer
data wydania
ISBN
9788308048627
liczba stron
421
język
polski
dodała
marpil

„Literatura podróżniczo-kulinarna w najlepszym wydaniu...” – San Francisco Examiner „Fascynująca, o szybkim tempie i świetnie napisana... W śródziemnomorskich portach David niestrudzenie poszukiwał najlepszych regionalnych produktów i składników. Bez reszty – on, kucharz z Ameryki – zadurzył się i zanurzył w śródziemnomorskiej – francuskiej i włoskiej tradycji kulinarnej. I tak narodził się...

„Literatura podróżniczo-kulinarna w najlepszym wydaniu...” – San Francisco Examiner

„Fascynująca, o szybkim tempie i świetnie napisana... W śródziemnomorskich portach David niestrudzenie poszukiwał najlepszych regionalnych produktów i składników. Bez reszty – on, kucharz z Ameryki – zadurzył się i zanurzył w śródziemnomorskiej – francuskiej i włoskiej tradycji kulinarnej. I tak narodził się wielki kulinarny talent. Brawo!” – Jacques Pépin, słynny szef kuchni, autor wielu książek i programów kulinarnych, wieloletni współpracownik Julii Child

„Książka nafaszerowana marzeniami. Jest to prawdziwa podróż naszych marzeń – w towarzystwie kucharza, który uwija się pomiędzy stoiskami nadmorskich targów, by przygotować ucztę godną bogów. Czytelnika uwodzą zarówno smakowite posiłki, jak i porty, do których jacht zawija. Dla bohatera i autora książki rejs luksusowym jachtem jest także doświadczeniem edukacyjnym – ciężko zdobyte uznanie w oczach pracodawców i śmiałe wyzwania, jakie przed nim stawiają, zmieniają go w osobę, która dobrze wie, kim chce być i czego oczekuje od życia. Ta książka to świetny towarzysz wakacji w jakimś rajskim zakątku.” – Frances Mayes

„Proszę bardzo, po prostu zaokrętuj szefa kuchni na pokład jachtu żeglującego wzdłuż włoskiego wybrzeża, a za chwilę będziesz trzymał w ręku ponad czterystustronicowy opis wakacji... eskapistyczną opowieść, pełną kulinarnych przepisów i zapachu morskiej bryzy.” – The New York Times

 

źródło opisu: okładka książki

źródło okładki: http://www.wydawnictwoliterackie.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 7377
Anna-mojeksiążki | 2012-07-02
Przeczytana: czerwiec 2012

Jak już wcześniej pisałam, w tym roku cieszę oczy okładkami książek podróżniczych i czytam, zamiast "wczasować". Zamiast wyjazdu wakacyjnego czeka mnie przeprowadzka...

Biorąc do rąk "Śródziemnomorską podróż" oczekiwałam opowieści przeplatanej przepisami kulinarnymi, jak to w książkach pisanych przez mistrzów kuchni bywa. Jednak przepisy znalazłam skondensowane na końcu książki, a całość stanowi przezabawna opowieść o odnajdywaniu siebie przez Autora książki.

David Shalleck to kucharz, który pracował w wielu amerykańskich restauracjach, a potem wędrował po Włoszech i uczył się kuchni regionalnych.
W dowcipny sposób opisuje kroki swojej kariery od pomocnika kuchennego zajmującego się prostymi czynnościami, poprzez kucharza uczącego się od najlepszych. David podglądał innych, zapisywał ciekawe przepisy, jednak zarzucano mu, że wkłada za mało serca w gotowanie i jest mało pewny siebie.
"Szef nie szew, nie pęka!", a szef kuchni odpowiada za wszystko, co się dzieje w jego kuchni i jak danie wychodzi do klientów.
Aby sprawdzić siebie i w końcu zarządzać swoją kuchnią został kucharzem na luksusowym jachcie. To była dla niego szkoła życia i przetrwania. Amerykanin miał gotować dla bogatego włoskiego małżeństwa na ich jachcie Serenity. Miał podawać tylko tradycyjne dania włoskie, nawiązujące do odwiedzanego miejsca, miał gotować lekko i świeżo - i.... przez miesiąc żadne danie nie mogło się powtórzyć. To dopiero wyzwanie!
David dostał do dyspozycji maleńką kuchnię i jeszcze mniejszą spiżarnię - dał radę ! Obsługiwał załogę, właścicieli i ich gości. Udało mu się zrobić na jednej kuchence przyjęcie na ponad 100 osób.
Przetrwał, został doceniony i zmotywowany do pracy nad sobą, nad własną pewnością siebie - zaowocowało to otwarciem drogi do dalszej kariery.
Starania i talent kucharski zostały docenione!

"Śródziemnomorskie opowieści" czyta się jak świetną powieść obyczajową, bardzo klimatyczną, przepełnioną smakiem i zapachem oraz opisami cudownych miejsc we Włoszech.
Uwielbiam takie klimaty! Autor, oprócz talentu kucharskiego, ma talent gawędziarski i w bardzo lekkiej, zabawnej formie snuje swoją opowieść.
Zrelaksowałam się, ubawiłam, poznałam ciekawe przepisy i wręcz oczyma wyobraźni widziałam te przepiękne miejsca, do których zawinęła Serenity.
Polecam ! Doskonała lektura na lato i bardzo ładnie wydana!

http://markietanka-mojeksiazki.blogspot.com/2012/07/srodziemnomorskie-lato-d-shalleck-e.html

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Gra Anioła

Książka tak samo niesamowita jak i poprzedni tom "Cień wiatru". Klimat jest, książka bardzo działa na wyobraźnię, ale jest jeden minus. Nie...

zgłoś błąd zgłoś błąd