Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole

Tłumaczenie: Dobromiła Jankowska
Seria: Dolce Vita
Wydawnictwo: Czarne
6,23 (69 ocen i 10 opinii) Zobacz oceny
10
1
9
1
8
11
7
19
6
22
5
6
4
4
3
3
2
1
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Year in the village of eternity. The lifestyle of longevity in Campodimele
data wydania
ISBN
9788375363746
liczba stron
440
słowa kluczowe
długowieczność, przepisy
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski
dodał
mantra

Il paese della longevità. Miasteczko długowieczności. Campodimele. To właśnie tu, u podnóży gór Aurunci, w samym sercu Włoch średnia długość życia wynosi dziewięćdziesiąt pięć lat. Tracy Lawson trafiła na informacje o tym miejscu, szukając materiałów o naturalnych sposobach zachowania długowieczności. Postanowiła sama sprawdzić, cóż niezwykłego kryje się w tamtejszym trybie życia, klimacie i...

Il paese della longevità. Miasteczko długowieczności. Campodimele. To właśnie tu, u podnóży gór Aurunci, w samym sercu Włoch średnia długość życia wynosi dziewięćdziesiąt pięć lat. Tracy Lawson trafiła na informacje o tym miejscu, szukając materiałów o naturalnych sposobach zachowania długowieczności. Postanowiła sama sprawdzić, cóż niezwykłego kryje się w tamtejszym trybie życia, klimacie i diecie, że miejscowi zachowują sprawność, witalność i radość do późnego wieku. W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole to dwanaście miesięcy z życia Camopdimele. Kalendarz prowadzący przez zmieniające się pory roku, które przynoszą bogactwo warzyw, owoców, ryb i grzybów. Barwni bohaterowie zapraszają autorkę do swoich domów i dzielą się z nią sekretami swej wspaniałej kuchni, która podąża za niezmiennym rytmem natury i tradycji. To fantastyczna książka kulinarna, a zarazem inspirująca opowieść o miejscu, w którym praca i prostota przynoszą długie i szczęśliwe życie.

"Jej miłość do włoskiej kuchni i włoskiego stylu życia jest zaraźliwa. Wspaniała książka dopełniona świetnymi przepisami".
"Image"

"Bogata opowieść prowadząca przez kolejne miesiące wiejskiego kalendarza mieszkańców Campodimele. Lawson pięknie opisuje jedzenie w najprostszym i najlepszym wydaniu".
"Publishers Weekly"

"Świeża, soczysta proza Lawson pobudza wszystkie zmysły. Sprawia, że masz ochotę gotować, i od razu podsuwa dziesiątki przepisów".
"Washington Post"

"Piękne rozmyślania na temat jedzenia, życia, kuchni i tradycji tego regionu Włoch - na pewno spodobają się podróżnikom i smakoszom".
"Library Journal"

 

źródło opisu: http://czarne.com.pl/

źródło okładki: http://czarne.com.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 6475
allison | 2014-06-24
Przeczytana: 24 czerwca 2014

Bardzo przyjemna, lekka, ale i interesująca lektura - idealna na każdą porę roku, gratka dla miłośników europejskiego południa.

Opis roku spędzonego wśród mieszkańców tytułowego miasteczka wciągnął mnie i z przyjemnością śledziłam poszczególne miesiące, których upływ wyznacza tryb życia, głównie pracy i rozrywek.
Smakowite okazały się opisy prostych, ale smacznych i zdrowych potraw, lokalnych specjałów oraz produktów, z których przygotowywane są posiłki. Urzekające jest to, że większość składników rośnie w przydomowych ogrodach, więc wystarczy wyjść za próg, by zerwać smakowite warzywa i owoce.

Książka zawiera wiele anegdot oraz ciekawostek historycznych i kulinarnych. Są one połączone z opowieściami o konkretnych ludziach i dlatego nie rażą encyklopedyzmem, jak dość często zdarza się w tego typu literaturze.
Zaletą na pewno są też liczne przepisy, niestety, nie zawsze realne do wykonania w naszych rodzimych warunkach, chociażby dlatego, że nie znajdziemy u nas części produktów (np. dzikich szparagów czy jadalnego powojnika).
Treść ubarwiają zdjęcia - również apetyczne i ciepłe, oddające śródziemnomorskie klimaty.

Całość czyta się naprawdę przyjemnie, ale przed lekturą należy przygotować sobie jakąś przekąskę (czyli antipasto:)), by nie burczało w brzuchu, gdyż opisy smaków i aromatów są bardzo sugestywne.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Bretania: Legendy i podania

Jak widać po tytule książka jest zbiorem bretońskich legend i podań. Niektóre są ciekawe, inne mniej, mi osobiście najbardziej podobały się podania o...

zgłoś błąd zgłoś błąd