rozwińzwiń

O, kuchnia!

Okładka książki O, kuchnia! Anthony Bourdain
Okładka książki O, kuchnia!
Anthony Bourdain Wydawnictwo: W.A.B. Cykl: Kill Grill (tom 3) reportaż
400 str. 6 godz. 40 min.
Kategoria:
reportaż
Cykl:
Kill Grill (tom 3)
Tytuł oryginału:
Medium Raw. A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook
Wydawnictwo:
W.A.B.
Data wydania:
2012-03-21
Data 1. wyd. pol.:
2012-03-21
Liczba stron:
400
Czas czytania
6 godz. 40 min.
Język:
polski
ISBN:
9788377476635
Tłumacz:
Wioletta Lamot
Tagi:
kuchnia
Średnia ocen

6,8 6,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Dookoła świata. Niepokorny przewodnik kulinarny Anthony Bourdain, Laurie Woolever
Ocena 4,8
Dookoła świata... Anthony Bourdain, L...
Okładka książki Dorwać Jiro! Anthony Bourdain, Langdon Foss, Joel Rose, José Villarrubia
Ocena 6,0
Dorwać Jiro! Anthony Bourdain, L...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,8 / 10
79 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
399
145

Na półkach:

Wysłuchane jako audiobook. Książka niestety dużo słabsza niż "Kill Grill", zapewne przez to, że poprzedniczka było dużo bardziej spójna i płynna. Tu mamy zbiór przypadkowych opowieści/ felietonów losowo skaczących po tematach i opiniach autora. Nie wciąga, momentami nudzi. Jedyne pozytywy to opisy jedzenia których o dziwo nie jest tu zbyt dużo. Ja odpadłem.

Wysłuchane jako audiobook. Książka niestety dużo słabsza niż "Kill Grill", zapewne przez to, że poprzedniczka było dużo bardziej spójna i płynna. Tu mamy zbiór przypadkowych opowieści/ felietonów losowo skaczących po tematach i opiniach autora. Nie wciąga, momentami nudzi. Jedyne pozytywy to opisy jedzenia których o dziwo nie jest tu zbyt dużo. Ja odpadłem.

Pokaż mimo to

avatar
2672
1764

Na półkach:

Audiobooka wysłuchałam od razu po skończeniu pierwszego tomu (niestety w Empik Go tylko 1 i 3 tom są dostępne) i jestem zadowolona z lektury. Doceniam szczerość, humor i wrażliwość autora. Szkoda, że postanowił zakończyć swoje życie, choć może nie dziwi jego decyzja, wsłuchując się w pewnego rodzaju smutek i samotność ukryte między wierszami...

Audiobooka wysłuchałam od razu po skończeniu pierwszego tomu (niestety w Empik Go tylko 1 i 3 tom są dostępne) i jestem zadowolona z lektury. Doceniam szczerość, humor i wrażliwość autora. Szkoda, że postanowił zakończyć swoje życie, choć może nie dziwi jego decyzja, wsłuchując się w pewnego rodzaju smutek i samotność ukryte między wierszami...

Pokaż mimo to

avatar
9
9

Na półkach: ,

Anthony Bourdain.. jedni o nim słyszeli, inni nie znają w ogóle, jeszcze inni mieli przyjemność, albo nie-przyjemność spotkać się z nim oko w oko na swojej kucharsko-zawodowej drodze. Kucharz, podróżnik, wyśmiewający celebrity-chefs (patrz: Gordon Ramsey). Gospodarz programu „Bez rezerwacji”. Odsłania prawdę o amerykańskich restauracjach „z wyższej półki”.. Ale czy po lekturze nadal będziemy twierdzili, że amerykańska restauracja jest lepsza od „knajpki Pani Krysi w Lądku Zdroju”? Wątpię..:) W końcu restauracje w NY, w LA to:”zbieranina psychopatycznych specjalistów od grillowania, alkoholików wyspecjalizowanych w zajmowaniu się zimnym bufetem, głupich lasek kandydujących na stanowisko sosjera, ekwadorskich speców od makaronu, obłąkanych cukierników”. W programie, co opisuje później w swoich książkach, klnie jak szewc, ciągle mówi o seksie i swoim poprzednim życiu, bo mało kto wie, że z amerykańskich restauracji, z samego szczytu narkotyki pociągnęły go ze sobą na dno.. Facet po przejściach, dlatego bardziej wiarygodny. Bezczelny, pyskaty, ale nikt tak nie serwuje „małego co nieco” jak on. Czym jest to „małe co nieco”? Hmm.. różne rzeczy już miałam okazję próbować, wiele jeszcze przede mną. Dam radę z kawiorem, zjem z apetytem krewetki, ośmiorniczki i takie tam gadziny morskie, ale trującej ryby fugu, którą mogą przygotowywać jedynie kucharze ze specjalną licencją, jeszcze bijącego serca kobry, smażonych na chrupko baranich jąder czy gotowanych embrionów kaczki nie ruszę za żadne pieniądze! Ba! Nawet za darmo..! Nie, dzięki, ja popatrzę!:) Historie o potrawach z różnych zakątków świata okraszone ostrym humorem i pikantnym dowcipem.. Cały Bourdain! Świetna seria książek o kulinarnych podróżach mistrza kuchni. Tak, mistrza, bo po 28 latach porzucił szefowanie w nowojorskich restauracjach, by próbować smaków w bardziej „polowych” warunkach. Bourdain, to taki trochę Clarkson (http://bookscreations.com/beletrystyka/swiat-wedlug-clarksona/) ze świata kuchni i restauracji. W każdym razie polecam do czytania i oglądania („No Reservation”) na TLC oraz kuchnia.tv.

Anthony Bourdain.. jedni o nim słyszeli, inni nie znają w ogóle, jeszcze inni mieli przyjemność, albo nie-przyjemność spotkać się z nim oko w oko na swojej kucharsko-zawodowej drodze. Kucharz, podróżnik, wyśmiewający celebrity-chefs (patrz: Gordon Ramsey). Gospodarz programu „Bez rezerwacji”. Odsłania prawdę o amerykańskich restauracjach „z wyższej półki”.. Ale czy po...

więcej Pokaż mimo to

avatar
381
214

Na półkach:

Pierwsza część to autobiografia, druga zapiski z telewizyjnych odcinków, a trzecia....to coś w rodzaju spowiedzi autora i niestety za bardzo pokuty dla czytelnika. O ile niektórzy narzekali,że w 2 części za dużo jest opisów i wątków z N.Y., to tutaj praktycznie jest tylko to. Anthony stara się nam przekazać dlaczego stał się tym kim jest: dawnym operatorem patelni, który zmienił się w smakosza (wg. niego bardziej hedonistycznym łakomczuchem). Poznajemy jego fascynację "żarciem" poprzez pryzmat wszystkich możliwych gwiazd kulinarnych i szefów kuchni (większości w ogóle nam nieznanych)-co u którego i kiedy jadł i dlaczego on to lubi/nie lubi w odróżnieniu od innych, którzy się tym zachwycają/nie zachwycają i dlaczego to jest super , a tamto już nie. Pozycja wyjątkowo dla fascynatów opisów jedzenia, bo nawet sam Anthony pozostaje w cieniu góry wylizanych talerzy w tej książce.

Pierwsza część to autobiografia, druga zapiski z telewizyjnych odcinków, a trzecia....to coś w rodzaju spowiedzi autora i niestety za bardzo pokuty dla czytelnika. O ile niektórzy narzekali,że w 2 części za dużo jest opisów i wątków z N.Y., to tutaj praktycznie jest tylko to. Anthony stara się nam przekazać dlaczego stał się tym kim jest: dawnym operatorem patelni, który...

więcej Pokaż mimo to

avatar
17
12

Na półkach: ,

Świetna, lepsza od pierwszej części cyklu bo bardziej obiektywna i oderwana od postaci autora. Bardzo celne socjologiczne obserwacje - rozdziały o Karaibach i kryzysie to moje ulubione.

Świetna, lepsza od pierwszej części cyklu bo bardziej obiektywna i oderwana od postaci autora. Bardzo celne socjologiczne obserwacje - rozdziały o Karaibach i kryzysie to moje ulubione.

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
857
67

Na półkach: , ,

Nadal bardzo lubię Anthony'ego Bourdain, ale jego ostatnia książka najmniej mi się podoba.

Po przeczytaniu kilku pierwszych rozdziałów stwierdziłam: nierówna, stylistycznie niedopracowana, pisana, mam wrażenie, na kolanie, byle więcej upchnąć kwiecisto-rynsztokowych porównań, byle więcej odniesień do seksu i kokainy. Ale też jak zawsze do bólu szczera, za co go cenię.
Bo "Kill grill 3", to trochę pamiętnik, rozrachunek ze swoim życiem i podsumowanie. Pięknie pisze o córce, niektórzy nigdy nie dojrzewają do roli ojca, a on co prawda późno, ale wydaje się, że faktycznie wie co robi.

Na szczęście z każdą kolejną stroną autor się rozkręcał. Im więcej pisał o kuchni, a nie o sobie, tym lepiej się go czytało. I pewnie właśnie o to chodzi. Lubię bowiem, gdy Bourdain pisze o jedzeniu, bo wie na temat dużo, robi to z miłością i nie ogląda się na zdanie innych.
Nie reklamuje żadnej firmy czy restauracji, jeśli coś chwali, to na pewno jest przekonany o doskonałej jakości, jeśli krytykuje (a robi to bez litości) to również ma powody. Można się z nim zgadzać albo nie, ale z pewnością warto posłuchać.
Kolejny plus, to fakt, że Bourdain nie jest fanatykiem żadnego stylu życia, nie cierpi fast foodu (z książki można się dowiedzieć, jak przekonać dziecko, żeby się trzymało z dala od McDonalda),ale też widzi i opisuje nierealne postulaty wielu zwolenników zdrowej żywności i slow foodu. Uwielbia dobrze zjeść, ale nie jest snobem kulinarnym.

Polecam na przykład rewelacyjny rozdział o hamburgerze: bez zadęcia na temat sztandarowej potrawy Amerykanów. W pamięci utkwił mi też opis pracy mistrza sprawiania ryb.

Podsumowując: po tej lekturze znowu uświadomiłam sobie jak mało wiem o jedzeniu. I mimo, że od stylu mogą czasami rozboleć zęby - obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy interesują się jedzeniem.

Nadal bardzo lubię Anthony'ego Bourdain, ale jego ostatnia książka najmniej mi się podoba.

Po przeczytaniu kilku pierwszych rozdziałów stwierdziłam: nierówna, stylistycznie niedopracowana, pisana, mam wrażenie, na kolanie, byle więcej upchnąć kwiecisto-rynsztokowych porównań, byle więcej odniesień do seksu i kokainy. Ale też jak zawsze do bólu szczera, za co go cenię.
Bo...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    117
  • Przeczytane
    103
  • Posiadam
    46
  • Chcę w prezencie
    8
  • Teraz czytam
    6
  • 2012
    4
  • Empik audio fakt
    1
  • 2013
    1
  • Przemyślane
    1
  • Ebook
    1

Cytaty

Więcej
Anthony Bourdain O, kuchnia! Zobacz więcej
Więcej

Podobne książki

Przeczytaj także