O, kuchnia! Kill Grill 3

Tłumaczenie: Wioletta Lamot
Książka jest przypisana do serii/cyklu "Kill Grill". Edytuj książkę, aby zweryfikować serię/cykl.
Wydawnictwo: W.A.B.
6,93 (54 ocen i 4 opinie) Zobacz oceny
10
1
9
5
8
10
7
17
6
16
5
4
4
1
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Medium Raw. A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook
data wydania
ISBN
978-83-7747-663-5
liczba stron
400
słowa kluczowe
kuchnia
kategoria
literatura faktu
język
polski
dodała
Pistacia

Nowy bestseller Anthony'ego Bourdaina! Uczta dla entuzjastów kuchni, dobrego jedzenia i kulinarnych podróży! Myślicie, że wiecie już wszystko o pieprznych sekretach restauracyjnej elity? Jesteście pewni, że znacie całą listę dań, których nigdy nie wzięlibyście do ust? Anthony Bourdain z właściwym sobie wdziękiem szybko udowodni, jak bardzo się mylicie. Wszystko, o czym przeczytaliście do tej...

Nowy bestseller Anthony'ego Bourdaina! Uczta dla entuzjastów kuchni, dobrego jedzenia i kulinarnych podróży!
Myślicie, że wiecie już wszystko o pieprznych sekretach restauracyjnej elity? Jesteście pewni, że znacie całą listę dań, których nigdy nie wzięlibyście do ust? Anthony Bourdain z właściwym sobie wdziękiem szybko udowodni, jak bardzo się mylicie. Wszystko, o czym przeczytaliście do tej pory, to zaledwie preludium kulinarnego grzechu. Otwierając O, kuchnię!, dowiecie się, dlaczego za ortolana warto zapłacić 250 dolarów, jak osiągnąć erotyczną przyjemność z jedzenia zupy pho i czy prawdą jest, że Ronald McDonald ma wszy.
Bourdain do mistrzostwa opanował sztukę autoironii, a jego dosadne i obcesowe komentarze bezlitośnie obnażają gorzką prawdę o micie sukcesu. Pełen gniewu, bezkompromisowy i impulsywny, a jednocześnie rozbrajająco pokorny, nawet na sobie nie pozostawia suchej nitki. Jego język jest soczysty, dosadny i męski, a zarazem nieco chaotyczny, niczym w relacji na żywo, gdy najważniejsze są emocje komentatora. O, kuchnia! nie jest lekturą lekkostrawną. To książka dla prawdziwych smakoszy życia. Takich jak Bourdain, który wyznaje: „Za każdym razem, gdy jestem ze sobą szczery, mogę spojrzeć wstecz i powiedzieć, że w sumie dokonałbym tych samych wyborów jeszcze raz".

 

źródło opisu: wab.com.pl

źródło okładki: wab.com.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (166)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 10
bookscreations | 2014-05-30
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 25 kwietnia 2013

Anthony Bourdain.. jedni o nim słyszeli, inni nie znają w ogóle, jeszcze inni mieli przyjemność, albo nie-przyjemność spotkać się z nim oko w oko na swojej kucharsko-zawodowej drodze. Kucharz, podróżnik, wyśmiewający celebrity-chefs (patrz: Gordon Ramsey). Gospodarz programu „Bez rezerwacji”. Odsłania prawdę o amerykańskich restauracjach „z wyższej półki”.. Ale czy po lekturze nadal będziemy twierdzili, że amerykańska restauracja jest lepsza od „knajpki Pani Krysi w Lądku Zdroju”? Wątpię..:) W końcu restauracje w NY, w LA to:”zbieranina psychopatycznych specjalistów od grillowania, alkoholików wyspecjalizowanych w zajmowaniu się zimnym bufetem, głupich lasek kandydujących na stanowisko sosjera, ekwadorskich speców od makaronu, obłąkanych cukierników”. W programie, co opisuje później w swoich książkach, klnie jak szewc, ciągle mówi o seksie i swoim poprzednim życiu, bo mało kto wie, że z amerykańskich restauracji, z samego szczytu narkotyki pociągnęły go ze sobą na dno.. Facet po...

książek: 691
macrac1068 | 2013-06-25
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 25 czerwca 2013

Pierwsza część to autobiografia, druga zapiski z telewizyjnych odcinków, a trzecia....to coś w rodzaju spowiedzi autora i niestety za bardzo pokuty dla czytelnika. O ile niektórzy narzekali,że w 2 części za dużo jest opisów i wątków z N.Y., to tutaj praktycznie jest tylko to. Anthony stara się nam przekazać dlaczego stał się tym kim jest: dawnym operatorem patelni, który zmienił się w smakosza (wg. niego bardziej hedonistycznym łakomczuchem). Poznajemy jego fascynację "żarciem" poprzez pryzmat wszystkich możliwych gwiazd kulinarnych i szefów kuchni (większości w ogóle nam nieznanych)-co u którego i kiedy jadł i dlaczego on to lubi/nie lubi w odróżnieniu od innych, którzy się tym zachwycają/nie zachwycają i dlaczego to jest super , a tamto już nie. Pozycja wyjątkowo dla fascynatów opisów jedzenia, bo nawet sam Anthony pozostaje w cieniu góry wylizanych talerzy w tej książce.

książek: 606
Anka | 2012-05-01
Przeczytana: 06 kwietnia 2012

Nadal bardzo lubię Anthony'ego Bourdain, ale jego ostatnia książka najmniej mi się podoba.

Po przeczytaniu kilku pierwszych rozdziałów stwierdziłam: nierówna, stylistycznie niedopracowana, pisana, mam wrażenie, na kolanie, byle więcej upchnąć kwiecisto-rynsztokowych porównań, byle więcej odniesień do seksu i kokainy. Ale też jak zawsze do bólu szczera, za co go cenię.
Bo "Kill grill 3", to trochę pamiętnik, rozrachunek ze swoim życiem i podsumowanie. Pięknie pisze o córce, niektórzy nigdy nie dojrzewają do roli ojca, a on co prawda późno, ale wydaje się, że faktycznie wie co robi.

Na szczęście z każdą kolejną stroną autor się rozkręcał. Im więcej pisał o kuchni, a nie o sobie, tym lepiej się go czytało. I pewnie właśnie o to chodzi. Lubię bowiem, gdy Bourdain pisze o jedzeniu, bo wie na temat dużo, robi to z miłością i nie ogląda się na zdanie innych.
Nie reklamuje żadnej firmy czy restauracji, jeśli coś chwali, to na pewno jest przekonany o doskonałej jakości, jeśli krytykuje (a...

książek: 17
Wanda | 2012-07-18
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 2012 rok

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Świetna, lepsza od pierwszej części cyklu bo bardziej obiektywna i oderwana od postaci autora. Bardzo celne socjologiczne obserwacje - rozdziały o Karaibach i kryzysie to moje ulubione.

książek: 714
noita | 2017-09-14
Na półkach: 2017, Przeczytane, Przesłuchane
Przeczytana: 14 lipca 2017
książek: 1514
asia_las | 2017-02-26
Na półkach: Przeczytane
książek: 147
Rafał-A | 2017-01-04
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 2016 rok
książek: 1934
Syl_wina | 2016-10-23
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 546
PiotrC | 2016-09-01
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, 2016
Przeczytana: 01 września 2016
książek: 148
henry666 | 2016-06-17
Na półkach: Przeczytane
zobacz kolejne z 156 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
lista cytatów dodaj cytat
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd