Rewolucja na talerzu
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Literackie
- Data wydania:
- 2012-03-08
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-03-08
- Liczba stron:
- 184
- Czas czytania
- 3 godz. 4 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-08-04881-8
- Tagi:
- kuchnia
Sernik, po którym schudniesz i dietetyczny schabowy! Czy to możliwe? Ależ tak! Autorki książki Rewolucja na talerzu oraz programu kulinarnego pod tym samym tytułem nadawanego na antenie TVN Style, dowodzą że można jeść smacznie i bez ograniczeń, a jednocześnie dbać o linię i zdrowie. Różnice są niewielkie, dania smakowite, a efekty piorunujące, bo stosując się do ich porad można prawie o połowę zmniejszyć kaloryczność drugiego dania ze swojskim schabowym i ziemniakami. Ta książka to zbiór niskokalorycznych wersji przepisów na ulubione dania, ważnych rad i bezcennych informacji, dotyczących nie tylko gotowania, ale także odpowiedniego dobierania i łączenia produktów oraz szczegółowy przewodnik dietetyczny po warzywach, owocach, mięsach i przetworach mącznych. Przeprowadź "rewolucję na talerzu"! Jedz, smakuj i chudnij!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 48
- 48
- 23
- 4
- 3
- 3
- 3
- 3
- 2
- 1
Opinia
Słoneczko za oknem jest najlepszą motywacją, gdy chcemy wrzucić zbędne kilogramy. Obszerne swetry i grube płaszcze, które do tej pory maskowały co nieco, poszły w odstawkę. Z dnia na dzień termometr za oknem pokazuje coraz to wyższą temperaturę. Wiosna jest moim zdaniem najlepszym okresem na zmianę nawyków żywieniowych. Dookoła nas zaczynają się pojawiać świeże warzywa i owoce, które zachęcają do eksperymentów w kuchni. Tradycyjny sposób przyrządzania potraw jest niestety dość kaloryczny, warto więc na wiosnę zastąpić go zdrowszą wersją, ale równie smaczną. Nakładem wydawnictwa Literackiego ukazała się książka „Rewolucja na talerzu”, w której znajdziemy przepisy z programu o tym samym tytule. Pewnie część z Was kojarzy program emitowany przez tvn style, a prowadzony przez Agatę Ziemnicką i Olgę Kwiecińską-Kaplińską. Teraz wszystkie przepisy są w jednym miejscu, jakaż to wygoda.
Już na wstępie przeżyłam małe rozdwojenie jaźni, ponieważ na okładce i grzbiecie znajdują się nazwiska pań prowadzących program. Natomiast w środku znajduje się informacja, że tekst napisała Agnieszka Trojak. W pierwszym momencie pomyślałam, że ta pani spisała autorskie pomysły prezenterek programu, tak aby całość miała przystępną formę, ale nie. Schodzę wzrokiem poniżej, a tam informacja, że przepisy pochodzą od Agnieszki Trojak i Gosi Molskiej. Pytam, więc kto jest autorem książki?
No nic, wróćmy do meritum. Już na wstępie otrzymujemy garść informacji dotyczących zdrowego żywienia. Niby wiemy, ale chyba nie do końca, że organizm ludzki, aby dobrze funkcjonować musi mieć do dyspozycji białka, tłuszcze, węglowodany i witaminy, więc nie ma zmiłuj się musimy mu tego wszystkiego dostarczać każdego dnia. W książce znajdziemy informację, jak robić to w sposób przemyślany i efektywny.
Kolejno autorki (kim kolwiek są) napisały kilka słów o produktach używanych w przepisach. Rzeczowo i ciekawie omawiają poszczególne produkty, jak je kupować, przechowywać i przyrządzać, tak aby zachowały swoje właściwości.
Same przepisy, rzecz oczywista, stanowią sedno książki. Muszę powiedzieć, że zmniejszonej liczby kalorii, znajdziemy tu mnóstwo pyszności i smakowitości. Jak chociażby faszerowana pierś z kurczaka, krokiety z grillowanymi warzywami czy pizza. Przepisy są czytelne i mało skomplikowane. Dostosowane do możliwości kulinarnych i finansowych każdej pani domu. Każdorazowo pod przepisem znajdziemy informację o zawartości kalorii w porcji tradycyjnie przyrządzonej i takiej z książki. Często jest to połowa zawartości kalorii!
Na odwrocie książki znajdziemy wykaz potraw i produktów, który znacznie ułatwia korzystanie z książki i skraca czas, przyśpieszając znalezienie odpowiedniego przepisy. Na koniec rodzynek, czyli spis treści. I tutaj ponownie małe zamieszanie, ponieważ zaczyna się on od 43 strony. Ciężko stwierdzić, dlaczego pierwsza część, moim zdaniem wartościowa, nie została uwzględniona w spisie treści, przecież ma on służyć użytkownikom, a nie ładnie wyglądać.
Podsumowując „Rewolucja na talerzu” to książka, która z całą pewnością znajdzie szerokie grono odbiorców. Warto czasami zatrzymać się i pomyśleć, co jemy. Autorki udowodniły, że ważne jest nie tylko to, co jemy, ale także jak to przyrządzamy. Myślę że każdy z nas chce jeść zdrowo i smacznie, a z książki będzie to o stokroć łatwiejsze.
Słoneczko za oknem jest najlepszą motywacją, gdy chcemy wrzucić zbędne kilogramy. Obszerne swetry i grube płaszcze, które do tej pory maskowały co nieco, poszły w odstawkę. Z dnia na dzień termometr za oknem pokazuje coraz to wyższą temperaturę. Wiosna jest moim zdaniem najlepszym okresem na zmianę nawyków żywieniowych. Dookoła nas zaczynają się pojawiać świeże warzywa i...
więcej Pokaż mimo to