Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
6,33 (36 ocen i 9 opinii) Zobacz oceny
10
2
9
2
8
7
7
7
6
8
5
4
4
1
3
4
2
0
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
978-83-08-04881-8
liczba stron
184
słowa kluczowe
kuchnia
język
polski
dodała
Lucy_Cruel

Sernik, po którym schudniesz i dietetyczny schabowy! Czy to możliwe? Ależ tak! Autorki książki Rewolucja na talerzu oraz programu kulinarnego pod tym samym tytułem nadawanego na antenie TVN Style, dowodzą że można jeść smacznie i bez ograniczeń, a jednocześnie dbać o linię i zdrowie. Różnice są niewielkie, dania smakowite, a efekty piorunujące, bo stosując się do ich porad można prawie o...

Sernik, po którym schudniesz i dietetyczny schabowy! Czy to możliwe? Ależ tak! Autorki książki Rewolucja na talerzu oraz programu kulinarnego pod tym samym tytułem nadawanego na antenie TVN Style, dowodzą że można jeść smacznie i bez ograniczeń, a jednocześnie dbać o linię i zdrowie. Różnice są niewielkie, dania smakowite, a efekty piorunujące, bo stosując się do ich porad można prawie o połowę zmniejszyć kaloryczność drugiego dania ze swojskim schabowym i ziemniakami. Ta książka to zbiór niskokalorycznych wersji przepisów na ulubione dania, ważnych rad i bezcennych informacji, dotyczących nie tylko gotowania, ale także odpowiedniego dobierania i łączenia produktów oraz szczegółowy przewodnik dietetyczny po warzywach, owocach, mięsach i przetworach mącznych. Przeprowadź "rewolucję na talerzu"! Jedz, smakuj i chudnij!

 

źródło opisu: http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka.php?ID=2368

źródło okładki: www.wydawnictwoliterackie.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 652
jusssi | 2012-03-17
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 17 marca 2012

Słoneczko za oknem jest najlepszą motywacją, gdy chcemy wrzucić zbędne kilogramy. Obszerne swetry i grube płaszcze, które do tej pory maskowały co nieco, poszły w odstawkę. Z dnia na dzień termometr za oknem pokazuje coraz to wyższą temperaturę. Wiosna jest moim zdaniem najlepszym okresem na zmianę nawyków żywieniowych. Dookoła nas zaczynają się pojawiać świeże warzywa i owoce, które zachęcają do eksperymentów w kuchni. Tradycyjny sposób przyrządzania potraw jest niestety dość kaloryczny, warto więc na wiosnę zastąpić go zdrowszą wersją, ale równie smaczną. Nakładem wydawnictwa Literackiego ukazała się książka „Rewolucja na talerzu”, w której znajdziemy przepisy z programu o tym samym tytule. Pewnie część z Was kojarzy program emitowany przez tvn style, a prowadzony przez Agatę Ziemnicką i Olgę Kwiecińską-Kaplińską. Teraz wszystkie przepisy są w jednym miejscu, jakaż to wygoda.

Już na wstępie przeżyłam małe rozdwojenie jaźni, ponieważ na okładce i grzbiecie znajdują się nazwiska pań prowadzących program. Natomiast w środku znajduje się informacja, że tekst napisała Agnieszka Trojak. W pierwszym momencie pomyślałam, że ta pani spisała autorskie pomysły prezenterek programu, tak aby całość miała przystępną formę, ale nie. Schodzę wzrokiem poniżej, a tam informacja, że przepisy pochodzą od Agnieszki Trojak i Gosi Molskiej. Pytam, więc kto jest autorem książki?

No nic, wróćmy do meritum. Już na wstępie otrzymujemy garść informacji dotyczących zdrowego żywienia. Niby wiemy, ale chyba nie do końca, że organizm ludzki, aby dobrze funkcjonować musi mieć do dyspozycji białka, tłuszcze, węglowodany i witaminy, więc nie ma zmiłuj się musimy mu tego wszystkiego dostarczać każdego dnia. W książce znajdziemy informację, jak robić to w sposób przemyślany i efektywny.

Kolejno autorki (kim kolwiek są) napisały kilka słów o produktach używanych w przepisach. Rzeczowo i ciekawie omawiają poszczególne produkty, jak je kupować, przechowywać i przyrządzać, tak aby zachowały swoje właściwości.

Same przepisy, rzecz oczywista, stanowią sedno książki. Muszę powiedzieć, że zmniejszonej liczby kalorii, znajdziemy tu mnóstwo pyszności i smakowitości. Jak chociażby faszerowana pierś z kurczaka, krokiety z grillowanymi warzywami czy pizza. Przepisy są czytelne i mało skomplikowane. Dostosowane do możliwości kulinarnych i finansowych każdej pani domu. Każdorazowo pod przepisem znajdziemy informację o zawartości kalorii w porcji tradycyjnie przyrządzonej i takiej z książki. Często jest to połowa zawartości kalorii!

Na odwrocie książki znajdziemy wykaz potraw i produktów, który znacznie ułatwia korzystanie z książki i skraca czas, przyśpieszając znalezienie odpowiedniego przepisy. Na koniec rodzynek, czyli spis treści. I tutaj ponownie małe zamieszanie, ponieważ zaczyna się on od 43 strony. Ciężko stwierdzić, dlaczego pierwsza część, moim zdaniem wartościowa, nie została uwzględniona w spisie treści, przecież ma on służyć użytkownikom, a nie ładnie wyglądać.

Podsumowując „Rewolucja na talerzu” to książka, która z całą pewnością znajdzie szerokie grono odbiorców. Warto czasami zatrzymać się i pomyśleć, co jemy. Autorki udowodniły, że ważne jest nie tylko to, co jemy, ale także jak to przyrządzamy. Myślę że każdy z nas chce jeść zdrowo i smacznie, a z książki będzie to o stokroć łatwiejsze.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Zawsze jest przebaczenie

4 część podobała mi się najbardziej, zaraz po pierwszym tomie. Fajne zakończenie i aż chciałoby się wiedzieć co będzie dalej :) A kilka ostatnich stro...

zgłoś błąd zgłoś błąd