Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Słodkie pieczone kasztany. Toskańskie opowieści ze smakiem

Cykl: Toskańskie opowieści ze smakiem (tom 1)
Wydawnictwo: Świat Książki
6,57 (84 ocen i 19 opinii) Zobacz oceny
10
2
9
3
8
12
7
29
6
25
5
7
4
3
3
3
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788377996331
liczba stron
240
język
polski
dodała
malineczka74

Wielu z nas marzy się Toskania: wspaniały, ciepły klimat, niezapomniane krajobrazy i spokojne, małe miasteczka, w których czas jakby się zatrzymał. Kto pojedzie tam choć raz, będzie chciał powracać i odkrywać coraz głębsze zakamarki tej krainy. Autorka książki mieszka w Toskanii od czternastu lat. Zatrzymała ją miłość, tu założyła rodzinę i osiedliła się na stałe. W przeciwieństwie do...

Wielu z nas marzy się Toskania: wspaniały, ciepły klimat, niezapomniane krajobrazy i spokojne, małe
miasteczka, w których czas jakby się zatrzymał. Kto pojedzie tam choć raz, będzie chciał powracać
i odkrywać coraz głębsze zakamarki tej krainy. Autorka książki mieszka w Toskanii od czternastu lat.
Zatrzymała ją miłość, tu założyła rodzinę i osiedliła się na stałe. W przeciwieństwie do klasycznych
przewodników, w tej książce znajdziesz barwne opowieści z życia autorki, jej obserwacje i doświadczenia,
o tym, jak wygląda codzienność w tym regionie, jak obchodzi się różne święta i uroczystości i co
się wtedy jada. A do tego wiele przepisów na ulubione potrawy i mnóstwo kolorowych zdjęć.

 

źródło opisu: Świat Książki, 2012

źródło okładki: http://www.swiatksiazki.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 3494

Podtytuł "Toskańskie opowieści ze smakiem" idealnie oddaje charakter książki. Aleksandra Seghi z wielkim zaangażowaniem i sympatią do regionu opowiada o tym wszystkim, czego doświadcza żyjąc w Pistoia i w każdej wolnej chwili eksplorując toskańskie okolice, by doświadczać jego klimatu i zyskiwać nowe informacje.
Na początek opowiada odrobinę o sobie. "Odrobinę", bo w porównaniu do tego typu książek Aleksandra woli skupiać się na kulturze, ludziach, ich gościnności i przyjemnościach stołu, niż dokładnie opisywać, jakie ścieżki zawiodły ją do Włoch.
Oczywiście najwięcej miejsca zajmuje kuchnia regionalna i na bazie tego organizuje się cała reszta. Wiele rozdziałów jest poświęcona wyszczególnionym produktom, tradycji ich spożywania oraz świąt i festynów na ich cześć (np święto kasztana). Zresztą we Włoszech przez cały rok organizowane są imprezy związanych z żywnością. Podobno kulturę każdego kraju najlepiej poznawać od strony kulinarnej, ale mam wrażenie, iż pod samą nazwą Italia kryje się jej ukryte znaczenie - jedzenie. Z Włochem jest podobnie jak z Grekiem, żadnego z nich nie zrozumiesz, jeśli nie masz okazji razem biesiadować.

Muszę się za to doczepić do pewnych faktów, o których się tylko wzmiankuje, bez podania konkretów, jak choćby przywołuje się jakaś potrawę, która jest istotna w danym regionie, ale nie podaje się jej charakterystyki. I niby skąd, ja niewtajemniczona, mam wiedzieć, że to jest istotny smak np południa? Wiele innych interesujących informacji jest niestety potraktowana w ten sposób. A przecież codzienność włoska jest odmienna od naszej i chciałoby się wiedzieć trochę więcej niż wprowadzono w treści. Dlatego nie wiem czy nie wystarczy skupic się na blogach autorki: http://turystawtoskanii.blogspot.com/ oraz bardziej osobisty: http://aleksandraseghi.com/

Książka nie jest poradnikiem kulinarnym w tradycyjnym pojęciu, choć poświęcona kuchni i okolicznym zdarzeniom spod znaku żywności. Praktycznie w każdym rozdziale są umieszczone 2-4 przepisy, dość proste, z których każdy może skorzystać. Do tego wydana przyzwoicie na dobrej jakości papierze, który wytrzyma palcowanie podczas przygotowania tego czy innego dania.Smacznego!

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Exodus

Opinie czytelników


O książce:
Magnolia

Niech was nie zraża pretensjonalny tytuł! Kiedy ja zobaczyłam tytuł pomyślałam, że to kolejna "młoda, polska pisarka" której język "sk...

zgłoś błąd zgłoś błąd