Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Tofu w kuchniach dalekiego wschodu

Wydawnictwo: Scorpion
5 (1 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
0
6
0
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
83-908639-5-2
liczba stron
65
język
polski
dodała
Dzieckokwiatu

Tofu zawiera nieco mniej protein i tłuszczów, jednak w jego przypadku jest to tłuszcz w całości roślinny, wolny od szkodliwych, nasyconych kwasów tłuszczowych (charakterystycznych dla mięs i przetworów mlecznych). Zachodni dietetycy uważają twaróg sojowy za produkt bardzo wartościowy, pomocny w profilaktyce i leczeniu podwyższonego poziomu cholesterolu, arteriosklerozy, nadciśnienia tętniczego...

Tofu zawiera nieco mniej protein i tłuszczów, jednak w jego przypadku jest to tłuszcz w całości roślinny, wolny od szkodliwych, nasyconych kwasów tłuszczowych (charakterystycznych dla mięs i przetworów mlecznych). Zachodni dietetycy uważają twaróg sojowy za produkt bardzo wartościowy, pomocny w profilaktyce i leczeniu podwyższonego poziomu cholesterolu, arteriosklerozy, nadciśnienia tętniczego i niektórych chorób serca.

 

źródło opisu: okładka

źródło okładki: zdjęcie autorskie

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 375
Dzieckokwiatu | 2012-08-23
Przeczytana: 23 sierpnia 2012

Kupiłam ta książke, by przybliżyć sobie powstanie, historię, jak i stosowanie tego produktu. O samym tofu i historii są maksymalnie przerwsze 4 strony, reszta to przepisy. Nawet bym się ucieszyła, gdyby nie filozofia autora, którą pozwolę sobie zacytować: "Ścisłe reguły wegetarianizmu obowiązują na Dalekim Wschodzie jedynie w buddyjskich klasztoach; przeciętny wegetarianin dopuszcza natomiast spożywanie drobnych bezkręgowców (...), a nawet tłuszczu i rosołu kurzego." Tak więc 80% przepisów musiałabym drastyznie zmienić lub przyjąć filozofię autora. Druga wersja nie wchodzi oczywiście w grę. Następny wielki minus to kryptoreklama firmy Neokhan. Może i robią dobre tofu, ale to nie oznacza, że koniecznie w tak cieńkiej książce podkreślać to pięć razy. Dla mnie w większości nieprzydatna.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Żyj szybko, kochaj głęboko

Główna bohaterka Charlotte totalnie niespójna. Niby fajna, silna, równa babka, czujesz do niej sympatię, ale do momentu... kiedy pojawia się w niej ch...

zgłoś błąd zgłoś błąd