Herbata. 100 przepisów
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Bellona
- Data wydania:
- 2012-12-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-12-01
- Liczba stron:
- 224
- Czas czytania
- 3 godz. 44 min.
- Język:
- polski
- Tłumacz:
- Karolina Lossman-Bołdok
- Tagi:
- herbata przepisy
Tradycja spożywania herbaty w Chinach liczy 5000 lat, Japończycy piją ją od ponad 1000 lat, a Europejczycy poznali ją dopiero w XVII wieku wraz z rozpoczęciem intensywnych kontaktów handlowych ze wschodem. Jednak prawdziwy wzrost popularności tego napoju nastąpił wraz z epoką kolonialną - to Brytyjczycy stali się największymi amatorami herbaty i rozpowszechnili ją w Europie. Jednak przyrządzana na sposób angielski czarna herbata jest tylko jedną z wielu możliwych odmian tego napoju.
Książka, obok wielu ciekawych opowieści związanych z tradycją picia herbaty, zawiera mnóstwo ciekawych wskazówek dotyczących sposobów jej parzenia. Nie istnieje jednak coś takiego jak "idealna filiżanka herbaty".
Każdy musi sam - metodą prób i błędów - ustalić, jakie herbaty najbardziej mu smakują i w jaki sposób je zaparzać. Autorka podpowiada jednak krok po kroku, jak te eksperymenty przeprowadzać. Omawia też wiele sposobów spożywania tego napoju i delektowania się nim. Radzi, jak zorganizować popołudniowe "herbatki" na rozmaite okazje: typowy five o'clock dla dżentelmenów, herbatkę w stylu weneckim, chińskim lub etiopskim, herbaciane przyjęcie dla dzieci i wnucząt, piknik z mrożoną herbatą, itp.
Trzonem tej książki są jednak przepisy. Są tu więc herbaty na gorąco, herbatki lecznicze i ziołowe napary; herbaty mrożone; herbaty z dodatkiem alkoholi; pikantne - a także słodkie dodatki do herbat. Jeden z rozdziałów został poświęcony herbatom leczniczym. Wszystkie stronice książki utrzymane są w tonacji zielono-niebieskiej, z delikatnymi motywami herbacianych liści, dzięki czemu prezentowane przepisy wydają się jeszcze bardziej apetyczne. Dodatkową ozdobą są kolorowe, starannie skomponowane zdjęcia, przedstawiające różne rodzaje herbacianych przyjęć.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 103
- 31
- 23
- 4
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
- 1
Opinia
Nie mogę ocenić książki pod względem aspirowania przez nią do książki kucharskiej, gdyż jestem laikiem w tych sprawach - wydaje się być przyzwoita.
Jeśli chodzi natomiast o tę książkę jako przewodnik po świecie herbat, to wypada ona blado. Dużo niepotrzebnych informacji jak np. historia Chin w pigułce (pytam po co?). Rozumiem fragmenty dotyczące "kwestii herbacianych", ale podbój Chin przez mongołów czy budowa muru są tu totalnie niepotrzebne.
Pan Daniel omawia parzenie herbaty jakby miał do czynienia, co najmniej z 5-letnim dzieckiem (po zaparzeniu proszę odłożyć torebkę wraz z łyżeczką na spodek:) ). Aczkolwiek same informacje dotyczące parzenia są ciekawe.
Do tego mało (lub bardzo ogólne informacje) dotyczące rodzajów herbat czy ich charakterystyki umożliwiającej rozpoznanie. Pan Daniel skupia się głównie (niestety) na herbacie czarnej i zielonej (także w torebkach - czemu osobiście odnawiam miana herbaty). Brak jest informacji o szlachetnej herbacie białej czy zółtej oraz czerwonej.
Jako przewodnik po, nie zawaham się tego powiedzieć, sztuce parzenia i picia herbaty pozycja ta wydaje się za mało "informacyjna". Ja osobiście czuję niedosyt.
Nie mogę ocenić książki pod względem aspirowania przez nią do książki kucharskiej, gdyż jestem laikiem w tych sprawach - wydaje się być przyzwoita.
więcej Pokaż mimo toJeśli chodzi natomiast o tę książkę jako przewodnik po świecie herbat, to wypada ona blado. Dużo niepotrzebnych informacji jak np. historia Chin w pigułce (pytam po co?). Rozumiem fragmenty dotyczące "kwestii herbacianych", ale...