Nowoczesne zasady odżywiania. Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie
- Kategoria:
- zdrowie, medycyna
- Tytuł oryginału:
- The China Study
- Wydawnictwo:
- Galaktyka
- Data wydania:
- 2011-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2011-01-01
- Liczba stron:
- 382
- Czas czytania
- 6 godz. 22 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788375791778
- Tłumacz:
- Marta Paciorkowska
- Tagi:
- odżywianie higiena
W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono - autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów odzwierzęcych, gdyż - jak dowodzi - będą mogli w ten sposób cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera. Swoją pracą kontruje panujące od dawna przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, nierzadko sprzecznych ze sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 1 237
- 681
- 219
- 90
- 39
- 30
- 15
- 11
- 10
- 9
Opinia
Dr Campbell jest znanym na świecie autorytetem w dziedzinie odżywiania. ”Nowoczesne zasady odżywiania” to pozycja, która zmienia sposób myślenia o jedzeniu. Podobnie jak autor przez wiele lat nie zastanawiałem się nad tym, jakie pożywienie jest najzdrowsze. Po prostu jadłem to, co wszyscy. Uważano, że była to dobra żywność. Na podstawie długoletnich badań autor stwierdził, że to, co jemy ma decydujący wpływ na nasze zdrowie. Udowodnił, że dieta oparta na pokarmie pochodzenia zwierzęcego prowadzi do otyłości i rozwoju najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Także suplementy witaminowe nie są zdrowymi zamiennikami prawdziwego jedzenia.
Dr Campbell twierdzi, że receptą na dobre zdrowie jest dostarczanie różnorodnych korzyści zdrowotnych dzięki spożywaniu produktów roślinnych oraz unikanie ogromnych zagrożeń dla zdrowia spowodowanych nadmiernym spożywaniem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym wszystkich rodzajów mięsa, nabiału i jaj. Zaleca dietę opartą na jak najmniej przetworzonych produktach roślinnych oraz ograniczenie spożywania soli. Oprócz prawidłowej diety kluczem do zdrowia jest również aktywność fizyczna i zdrowie psychiczne i emocjonalne.
” Nowoczesne zasady odżywiania” to niezwykle wartościowa książka wyjaśniająca związek między odżywianiem a zdrowiem. Dzięki niej zrozumiałem jak należy się prawidłowo odżywiać. Lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce mieć kontrolę nad swoim życiem i zdrowiem!
Dr Campbell jest znanym na świecie autorytetem w dziedzinie odżywiania. ”Nowoczesne zasady odżywiania” to pozycja, która zmienia sposób myślenia o jedzeniu. Podobnie jak autor przez wiele lat nie zastanawiałem się nad tym, jakie pożywienie jest najzdrowsze. Po prostu jadłem to, co wszyscy. Uważano, że była to dobra żywność. Na podstawie długoletnich badań autor...
więcej Pokaż mimo to