Odkryj smak fizyki

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
7,96 (85 ocen i 22 opinie) Zobacz oceny
10
10
9
20
8
28
7
17
6
6
5
3
4
0
3
1
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
978-83-01-16805-6
liczba stron
392
słowa kluczowe
jerzy, przystawa, smak, fizyka, odkryj
język
polski
dodała
foolosophy

SCIENCE. It works, bitches! – koszulki z tym hasłem zrobiły furorę wśród miłośników fizyki i astronomii po odkryciu promieniowania tła przez Penziasa i Wilsona. I właśnie o tym, jak nauka działa, opowiada profesor Przystawa, świetny i doświadczony wykładowca, który doskonale czuje smak fizyki i rytm odkrycia naukowego. Książka jest nie tylko ciekawym i aktualnym przeglądem przełomowych badań...

SCIENCE. It works, bitches! – koszulki z tym hasłem zrobiły furorę wśród miłośników fizyki i astronomii po odkryciu promieniowania tła przez Penziasa i Wilsona. I właśnie o tym, jak nauka działa, opowiada profesor Przystawa, świetny i doświadczony wykładowca, który doskonale czuje smak fizyki i rytm odkrycia naukowego.

Książka jest nie tylko ciekawym i aktualnym przeglądem przełomowych badań i wniosków fizyków z ostatnich 100 lat. Autor przekazuje dużo więcej – przybliża cały świat, w którym poruszają się naukowcy. Odsłania część zakulisową noblowskich odkryć, omawia wątpliwości, jakie budzą nowe teorie, opory z ich przyjęciem, kłótnie wśród badaczy, niechęci i nieporozumienia, a także wzajemne inspiracje. Uświadamia nam, jak wiele odkryć przychodzi za wcześnie i zostaje zapomnianych, bo nikt nie rozumie ich znaczenia. Widzimy, jak często epokowe przełomy zdarzają się całkiem przypadkowo – chociażby ten związany z promieniowaniem reliktowym. A potem jak wielu lat trzeba, by przyswoić nauce nawet już bardzo uznane osiągnięcia. Przyznając nagrodę Einsteinowi, Komitet Noblowski wciąż nie do końca wiedział, co zrobić z jego teorią, i do dziś wielu fizyków nie jest zbyt szczęśliwych z jej powodu. O tych wszystkich problemach, ale też o euforii odkrycia i fascynacji nauką, opowiada profesor Przystawa niezwykle przystępnie, z humorem i energią. Śledzimy zawiłe losy odkryć, teorii i ich autorów – począwszy od Wielkiego Wybuchu do Modelu Standardowego i uciążliwego bozonu Higgsa. Dawno nikt tak swobodnie i z takim znawstwem nie ukazał smaku fizyki.

 

źródło opisu: Wydawnictwo naukowe PWN, 2011

źródło okładki: http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/106433/odkryj-smak-fizyki.html

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 89
Agnieszka | 2011-12-13
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 10 grudnia 2011

Wcale nie chciałam przeczytać tej książki, kupiłam ją na prezent, ale że nowa książka kusi zaczęłam przeglądać. I w końcu przeczytałam całą. Autor przemyca wiedzę w anegdotach, tak żeby biedny, humanistyczny czytelnik nawet jej nie zauważył. 10 gwiazdek za to, że o przedmiocie, do którego w szkole miałam organiczny wstręt czytało mi się bardzo dobrze.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Smak szczęścia

Książka napisana prosto, ale za to zgrabnie. Czasami sytuacje zbyt szybko się rozwijały. Łatwo i szybko się czyta. Autorka świetnie oddała zachowanie...

zgłoś błąd zgłoś błąd