Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Odkryj smak fizyki

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
7,97 (78 ocen i 21 opinii) Zobacz oceny
10
9
9
19
8
26
7
15
6
5
5
3
4
0
3
1
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
978-83-01-16805-6
liczba stron
392
słowa kluczowe
jerzy, przystawa, smak, fizyka, odkryj
język
polski
dodała
foolosophy

SCIENCE. It works, bitches! – koszulki z tym hasłem zrobiły furorę wśród miłośników fizyki i astronomii po odkryciu promieniowania tła przez Penziasa i Wilsona. I właśnie o tym, jak nauka działa, opowiada profesor Przystawa, świetny i doświadczony wykładowca, który doskonale czuje smak fizyki i rytm odkrycia naukowego. Książka jest nie tylko ciekawym i aktualnym przeglądem przełomowych badań...

SCIENCE. It works, bitches! – koszulki z tym hasłem zrobiły furorę wśród miłośników fizyki i astronomii po odkryciu promieniowania tła przez Penziasa i Wilsona. I właśnie o tym, jak nauka działa, opowiada profesor Przystawa, świetny i doświadczony wykładowca, który doskonale czuje smak fizyki i rytm odkrycia naukowego.

Książka jest nie tylko ciekawym i aktualnym przeglądem przełomowych badań i wniosków fizyków z ostatnich 100 lat. Autor przekazuje dużo więcej – przybliża cały świat, w którym poruszają się naukowcy. Odsłania część zakulisową noblowskich odkryć, omawia wątpliwości, jakie budzą nowe teorie, opory z ich przyjęciem, kłótnie wśród badaczy, niechęci i nieporozumienia, a także wzajemne inspiracje. Uświadamia nam, jak wiele odkryć przychodzi za wcześnie i zostaje zapomnianych, bo nikt nie rozumie ich znaczenia. Widzimy, jak często epokowe przełomy zdarzają się całkiem przypadkowo – chociażby ten związany z promieniowaniem reliktowym. A potem jak wielu lat trzeba, by przyswoić nauce nawet już bardzo uznane osiągnięcia. Przyznając nagrodę Einsteinowi, Komitet Noblowski wciąż nie do końca wiedział, co zrobić z jego teorią, i do dziś wielu fizyków nie jest zbyt szczęśliwych z jej powodu. O tych wszystkich problemach, ale też o euforii odkrycia i fascynacji nauką, opowiada profesor Przystawa niezwykle przystępnie, z humorem i energią. Śledzimy zawiłe losy odkryć, teorii i ich autorów – począwszy od Wielkiego Wybuchu do Modelu Standardowego i uciążliwego bozonu Higgsa. Dawno nikt tak swobodnie i z takim znawstwem nie ukazał smaku fizyki.

 

źródło opisu: Wydawnictwo naukowe PWN, 2011

źródło okładki: http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/106433/odkryj-smak-fizyki.html

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 1001
Joanna1969 | 2016-05-31
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 31 maja 2016

Nie twierdzę,że książka nie jest ciekawa,ma na pewno wiele cennych informacji, jednak ja przez nią nie przebrnęłam,gorzej utknęłam już na pierwszym rozdziale. Po prostu to książka nie dla mnie,widać jestem więcej niż 100 % humanistką. Pomimo tego polecam,może kogoś zainteresuje.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Dzikie łabędzie. Trzy córki Chin

„Dzikie łabędzie” - trudna książka o trudnej i przerażającej rzeczywistości Chin XX wieku na podstawie opowieści o życiu trzech kobiet: babci, mamy i...

zgłoś błąd zgłoś błąd