pokaż co czytasz i dowiedz się,
co czytają Twoi znajomi.
Kliknij tutaj i dołącz do nas!
Afryka. Przekrój podłużny. Rowerowe safari z Kairu do Kapsztadu.
Grupa podróżników z Polski, zainspirowanych postacią i wyczynem Kazimierza Nowaka, który w latach 30. ubiegłego wieku przebył Afrykę, dużą część trasy pokonując rowerem, zrealizowała śmiałą wyprawę rowerową z północnego krańca Czarnego Lądu na jego południową rubież – Przylądek Igielny.
Książka Afryka. Przekrój podłużny. Rowerowe safari z Kairu do Kapsztadu to nie tylko intrygujący zapis niezwykłej przygody. To także ujmująca autentyzmem i świeżością spojrzenia relacja ze spotkania z egzotyczną dla Europejczyków, niezwykle różnorodną kulturą Afryki. Wyprawa Maćka Czaplińskiego i jego przyjaciół – Mariusza Mitrowskiego i Ryszarda Karkosza – doskonale potwierdza starą prawdę znaną wszystkim wytrawnym obieżyświatom: istotą i sensem prawdziwej Podróży jest Droga.
źródło opisu: Bezdroża, 2011
źródło okładki: http://bezdroza.pl/ksiazki/afryka-przekroj-podluzny-rowerowe-safari-z-kairu-do-kapsztadu-maciej-czaplinski,beafro.htm
Moja Biblioteczka
Gdzie kupić?
Opinie znajomych
Dyskusje o książce
Opinie czytelników
Śledziłem tę wyprawę dwa lata temu. Początkowo miałem mieszane uczucia co do uczestników. Ale po kilku miesiącach się do nich przekonałem. Książkę na razie tylko przeglądałem - jeśli nawet nie jest wybitna, to i tak nieźle się zapowiada.
Aha, wyprawy nie należy mylić ze sztafetą rowerową 'Afryka Nowaka'. Oni byli kilka miesięcy wcześniej, przed 'Nowakami'.

Albertus
Matras