Tost. Historia chłopięcego głodu
- Kategoria:
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Tytuł oryginału:
- Toast
- Wydawnictwo:
- Carta Blanca
- Data wydania:
- 2011-10-19
- Data 1. wyd. pol.:
- 2011-10-19
- Data 1. wydania:
- 2004-01-01
- Liczba stron:
- 300
- Czas czytania
- 5 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377051351
- Tłumacz:
- Ewa Kleszcz
- Tagi:
- Nigel Slater dojrzewanie kuchnia
Porywająca opowieść o chłopięcym dojrzewaniu w bestsellerowej książce jednej z gwiazd angielskich programów kulinarnych – Nigela Slatera.
Zaskakująca, zabawna i wzruszająca – książka, od której trudno się oderwać!
Nigela Slatera Anglicy obwołali skarbem narodowym, a „The Independent on Sunday” nazwał Proustem ery Nesquicka. Z pewnością to nie tylko jeden z najbardziej popularnych na Wyspach autorów poradników i programów kulinarnych, ale także niezwykle błyskotliwy pisarz.
W autobiograficznej opowieści Toast Slater otwiera przed czytelnikami drzwi swojego dziecinnego pokoju i domowej spiżarni, a jednocześnie opisuje niezwykłe korzenie sukcesu w świecie kuchennych ingrediencji. Bohaterami książki są matka, kucharka niewymagająca, wcześnie owdowiały ojciec oraz wkraczająca w progi domu po śmierci matki gosposia. Wprowadza ona opuszczonych mężczyzn w świat nowych doznań, przede wszystkim kuchennych, i za pomocą swych zdolności kulinarnych pragnie zdobyć serce pana domu. A w tle nagminnie przypalane tosty, grillowany grejpfrut, pudding ryżowy i… w finale kulinarny wyścig o uczucia osamotnionego ojca.
Toast szybko stał się w Wielkiej Brytanii bestsellerem (ponad 200 tys. sprzedanych egzemplarzy), zdobył liczne nagrody, a w 2011 r. na jego podstawie nakręcono film, który podbił serca brytyjskich widzów, a w Polsce zostanie wyemitowany w kanale Kuchnia.TV i telewizji Canal+ .
Nigel Slater jest autorem kilku klasycznych książek kucharskich, w tym Real Fast Food oraz uhonorowanej nagrodą André Simon Award for Cookbook of the Year Appetite. Twórca popularnego programu „Proste dania” emitowanego m.in. przez BBC1 i Kuchnia.TV. Felietonista „Observera”.
Jego pisarstwo oczyszcza podniebienie... Jego kwaśne frazy przywodzą na myśl Nicka Hornby'ego, Martina Amisa i Philipa Larkina jednocześnie.
„New York Times”
Nigel to geniusz.
Jamie Oliver
Prawdziwy bankiet pełen nieprawdopodobnych przyjemności... Angielska odpowiedź na Kill Grill Anthony'ego Bourdaina.
„Daily Telegraph”
Przejmująca... bezpośrednia... rzeczowa... Fenomenalne wspomnienia, w najdrobniejszych szczegółach opisujące mody jedzeniowe lat 60.
„Observer”
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 173
- 149
- 70
- 10
- 8
- 5
- 4
- 2
- 2
- 2
Cytaty
Jedzeniu batoników Mars i Topic towarzyszył jakiś dziwny protokół postępowania. Ojciec kroił swój batonik na plasterki, kładł je na talerzu w równej linii i zjadał każdy kawałek, jakby to była luksusowa czekoladka. Dzięki temu jeden Mars starczał mu na cały odcinek serialu "Rewolwer i melonik". Wkładanie całości prosto do ust było zakazane, z wyjątkiem (z jakiegoś tajemniczego ...
Rozwiń
Opinia
Mam słabość do Nigela Slatera. Jest angielski na wskroś, a jednocześnie tak nie po angielsku spontaniczny i zmysłowy. Oglądam jego programy kulinarne, a dzięki tej książce dowiedziałam się, skąd się wziął taki, a nie inny Nigel Slater. Polskim dzieciom PRL-u trudno to pojąć, ale istnieją kraje, gdzie dzieciom nigdy nie brakowało słodyczy, a nawet cierpiały one z powodu ich nadmiaru. Książka zachwyca ilością cukierniczych detali, a autor ma niesamowitą pamięć do opakowań, smaków, faktury i społecznych asocjacji każdego cukierka. To właśnie bogactwo smaków (nie tylko słodkich) wyzwala w autorze nieustający apetyt próbowania kolejnych dań, a rywalizacja ze świetnie gotującą macochą sprawia, że kuchnia staje się dla niego najlepszym ze światów. Całość nie jest może porywająca, bywa momentami monotonna, ale jest kolejnym przykładem na to, jak silny wpływ na wybory dorosłego ma to, z czym zetknął się jako dzieciak. Czego próbował, czego nie znosił i jak odpowiednio karmiony zmysł smaku jest w stanie poprowadzić człowieka przez życie.
Mam słabość do Nigela Slatera. Jest angielski na wskroś, a jednocześnie tak nie po angielsku spontaniczny i zmysłowy. Oglądam jego programy kulinarne, a dzięki tej książce dowiedziałam się, skąd się wziął taki, a nie inny Nigel Slater. Polskim dzieciom PRL-u trudno to pojąć, ale istnieją kraje, gdzie dzieciom nigdy nie brakowało słodyczy, a nawet cierpiały one z powodu ich...
więcej Pokaż mimo to