Imperium Gessler od kuchni

Wydawnictwo: Czerwone i Czarne
5,14 (14 ocen i 5 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
2
6
3
5
4
4
5
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
978-83-7700-023-6
liczba stron
245
język
polski
dodała
Alfalfa

Maciej Nowak, znany miłośnik jedzenia, a także słynący z ostrego pióra krytyk kulinarny, swego czasu napisał: „Pośród wielu nurtów współczesnej warszawskiej gastronomii szczególnie mocno wyróżniają się gesslery. Nazwisko znanej familii restauratorów piszę małą literą nie z powodu braku szacunku dla ich dokonań. Jest dokładnie odwrotnie. Wpływ Fukiera i innych lokali tej rodziny na nasze gusta...

Maciej Nowak, znany miłośnik jedzenia, a także słynący z ostrego pióra krytyk kulinarny, swego czasu napisał: „Pośród wielu nurtów współczesnej warszawskiej gastronomii szczególnie mocno wyróżniają się gesslery. Nazwisko znanej familii restauratorów piszę małą literą nie z powodu braku szacunku dla ich dokonań. Jest dokładnie odwrotnie. Wpływ Fukiera i innych lokali tej rodziny na nasze gusta kulinarne w ciągu ostatnich kilkunastu lat jest tak wielki, że nazwisko Gessler powoli przechodzi do kategorii rzeczowników pospolitych.”
Ponoć Sharon Stone zaproponowała Magdzie Gessler spotkanie w Kalifornii, bo wpadła na pomysł, że może razem założą restaurację. Stało się to po kolacji w Fukierze, gdzie grupa hiszpańskich gości urządziła Stone owację na stojąco, wołając: „guapa, guapa” (piękna, piękna). Gwiazda zareagowała zgodnie ze swoim wysokim IQ (154) i wypowiedziała kilka zręcznych słów po hiszpańsku. Na ile ta owacja była spontaniczna, a na ile zaaranżowana – pozostanie wieczną tajemnicą Magdy Gessler.

Gesslerowie rywalizują też, jeśli chodzi o listę gości swoich knajp. A bywają w nich politycy, celebryci, jednym słowem – śmietanka. W latach 90. Magda często karmiła u siebie Leszka Millera, a restaurację Adama upatrzył sobie Józef Oleksy. Ówczesny prezydent Aleksander Kwaśniewski bywał podobno i tu, i tu. Podobnie Bronisław Komorowski lubi kuchnię U Kucharzy, których odwiedza, bo ma do nich blisko z Pałacu Prezydenckiego, wystarczy raptem przejechać na drugą stronę Krakowskiego Przedmieścia.

Od czego zależy powodzenie lokalu gastronomicznego? Wszyscy, którzy odnieśli sukces w restauratorstwie, mówią, że na to składają się wyobraźnia, talent i pasja. Trzeba kochać tę pracę, trzeba lubić ludzi. Ci, którzy zaczynają od planowania, ile zarobią, nie kończą dobrze w tym biznesie. Potrzebne są dusza i serce. Restauracja to energia. Jeśli jest, klienci ją wyczują i przyjdą.

 

źródło opisu: Wydawnictwo Czerwone i Czarne, 2011.

źródło okładki: http://www.czerwoneiczarne.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 652
jusssi | 2012-04-13
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 13 kwietnia 2012

O rodzinie Gesslerów zrobiło się głośno rok, może dwa temu, kiedy Magda Gessler została gospodynią programu telewizyjnego „Kuchenne rowolucje”, a Adam Gessler gospodarzem „Wściekłych garów”. Ich rywalizację mogliśmy śledzić na ekranach telewizorów, kiedy Adam wyszukiwał miejsca, które warto odwiedzić, Magda, ratowała z opresji podupadłe restauracje. Publiczność została podzielona, podobnie jak bywalcy warszawskich restauracji. W tej pseudo rozgrywce nie uczestniczyła Marta i jej „Quchnia artystyczna”. Małgorzata Pietkiewicz w swojej książce „Imperium Gessler od Kuchni” postanowiła oprowadzić czytelnika po imperium Gesslerów.

Chodź każde z nich reprezentuje inny styl, to łączy ich nazwisko i miłość do gotowania. Nie można im odmówić pasji i talentu. Jak napisał „Maciej Nowak, znany miłośnik jedzenia, a także słynący z ostrego pióra krytyk kulinarny, pośród wielu nurtów współczesnej warszawskiej gastronomii szczególnie mocno wyróżniają się gesslery. Nazwisko znanej familii piszę małą literą nie z powodu braku szacunku dla ich dokonań. Jest dokładnie odwrotnie. Wplyw … tej rodziny na nasze gusta kulinarne w ciągu ostatnich kilkunastu lat jest tak wielki, że nazwisko Gessler powoli przechodzi powoli do kategorii rzeczowników pospolitych.” To stwierdzenie najlepiej oddaje to, co osiągnęła familia restauratorów.

„Imperium Gessler od Kuchni” składa się z XV rozdziałów. Na wstępie Małgorzata Pietkiewicz wyjaśniła pokrótce dość zawiłe koniugacje rodzinne i relacje między Magdą, Martą, a Adamem. Autorka opisała historię powstawania imperium, ale to, co najbardziej mnie ujęło to sama wycieczka do warszawce i odwiedziny poszczególnych miejsc. Bujny styl Magdy jest rozpoznawalny i charakterystyczny. W swoich restauracjach wprowadza klimat niecodzienny, barwny, jakby oderwany od rzeczywistości. „Adam – to z kolei wizjoner, zmienia sztukę kulinarną w sztukę piękną” Myślę jednak, że miejscem, w którym czułabym się najlepiej jest oaza stworzona przez Martę. Quchnia artystyczna to miejsce nastawione na indywidualizm, mniej komercyjne, bardziej przystępne. Aranżacja wnętrz zmienia się, w zależności od nastroju właścicielki, od tego co akurat znajdzie, przywiezie bądź kupi.

Spodobało mi się, że autorka, mimo marki gesslerów, potrafiła skrytykować to, co jej się nie spodobało, obiektywnie oceniała serwowane jej jedzenie czy wystrój wnętrz. Chodź książka to głównie opowieść o rodzinie Gesslerów i ich smykałce do interesów to dużą wartość stanowi sama podróż po Warszawie, „Imperium Gessler od kuchni” to swoisty przewodnik po miejscach, które warto zwiedzić, zobaczyć i zasmakować.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Baśniobór

Prościutka historia, napisana równie prostym językiem i tak samo przetłumaczona (jest trochę błędów przekładu - kalki językowe, "nadal pozostaje...

zgłoś błąd zgłoś błąd