Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Vinum sacrum et profanum. Wino w kulturze. Wino w naturze. Wino na naszym stole

Wydawnictwo: Wydawnictwo Iskry
8,5 (2 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
1
9
0
8
0
7
1
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
8320717221
liczba stron
202
język
polski
dodała
nina

Nowa książka Eugeniusza Kabatca jest impresyjnym wstępem do świata win. Jest wprowadzeniem do kultury, której wino towarzyszy od zarania dziejów, w której tkwi do dziś i tę kulturę współtworzy. Oparta na wieloletnich doświadczeniach własnych, ale i światowych koneserów, zwłaszcza włoskich i francuskich, ukazuje pewien charakter i smak śródziemnomorskiej kultury, która nie zamyka się w swojej...

Nowa książka Eugeniusza Kabatca jest impresyjnym wstępem do świata win. Jest wprowadzeniem do kultury, której wino towarzyszy od zarania dziejów, w której tkwi do dziś i tę kulturę współtworzy. Oparta na wieloletnich doświadczeniach własnych, ale i światowych koneserów, zwłaszcza włoskich i francuskich, ukazuje pewien charakter i smak śródziemnomorskiej kultury, która nie zamyka się w swojej kolebce, ale rozlewa się wraz z winem po całej Europie, a dziś już po całym świecie.

 

źródło opisu: okładka

źródło okładki: Wydawnictwo Iskry

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (12)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 182
nina | 2011-06-25
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 12 czerwca 2011

Eugeniusz Kubatc przedstawia wino w trzech płaszczyznach. Pierwsza część w myśl słów: "na początku była woda, a wodę przemieniono w wino i tak powstała nasza cywilizacja" mówi o znaczeniu wina szczególnie w kulturze antycznej i chrześcijańskiej, a przez to jego wpływie na kulturę europejską. W kolejnych częściach ze znawstwem enologa pisze o tajnikach oraz regionach uprawy winorośli oraz produkcji i co najważniejsze degustacji wina. Przyznaję, że argumentacja autora dotycząca wpływu wina na kulturę wydała mi się momentami naciągana, to doceniam podjęty trud kompleksowego ujęcia tematu. Dodatkowo nie podlega wątpliwości, że autor jest od lat wielkim miłośnikiem wina i niniejsza książka jest podróżą sentymentalną szlakami jego winnych podróży. Dla wszystkich enologów i enologów-amatorów (takich jak ja;)) jest to niewątpliwie pozycja obowiązkowa.

książek: 3
klaupie | 2016-08-08
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 08 sierpnia 2016
książek: 147
Papel | 2016-10-22
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 3474
5000lib | 2016-05-03
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 96
drPo | 2015-07-25
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 1987
książek: 2257
Jantarka | 2014-06-30
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 2240
Marcin | 2014-06-17
książek: 429
Elfik | 2013-10-19
Na półkach: Chcę przeczytać, Posiadam
książek: 8092
Rinion | 2013-08-16
Na półkach: Chcę przeczytać
zobacz kolejne z 2 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd