LubimyCzytać.pl
Oficjalna grupa serwisu LubimyCzytać.pl. Poruszamy tutaj kwestie dotyczące serwisu: rozwój, propozycje nowych funkcjonalności, zgłaszanie błędów, wszelkie pytania do administracji i wszystko, co dotyczy serwisu.
927254 czytelników
490 dyskusji
23749 wypowiedziPokaż ostatnią
Plagiaty recenzji
liczba postów na stronie: 
książek: 416
HypatiazAleksandrii
14-07-2019 22:13
SPIRALA NIENAWIŚCI NAKRĘCA SIĘ BEZLITOŚNIE.

Czy KRIS jest tego wart? Żebyśmy się tu pozagryzali?

Może KRIS naprawdę jest chory psychicznie. Może nie bierze leków. Normalny na pewno nie jest. A takiemu to nic nie można zrobić. Po co nasze nerwy?
Może ktoś go krzywdzi i w ten sposób odreagowuje swoją nienawiść do ludzi.

A Wasze opinie wybronią się same.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 372
_Chimena_
14-07-2019 23:41
Jak świat światem stary ludzie inspirowali się sobą wzajemnie. Jeden zapożyczał od drugiego i rzadko kto podnosił larum. Natomiast metoda "kopiuj - wklej" jest po prostu nieetyczna. Sądzę, że duża część użytkowników pisze recenzje wkładając w nie pewien wysiłek, dlatego kiedy widzą skopiowane teksty bez żadnego wkładu własnego boli ich to - stąd dyskusja jest tak ożywiona. Prywatnie niewiele... Jak świat światem stary ludzie inspirowali się sobą wzajemnie. Jeden zapożyczał od drugiego i rzadko kto podnosił larum. Natomiast metoda "kopiuj - wklej" jest po prostu nieetyczna. Sądzę, że duża część użytkowników pisze recenzje wkładając w nie pewien wysiłek, dlatego kiedy widzą skopiowane teksty bez żadnego wkładu własnego boli ich to - stąd dyskusja jest tak ożywiona. Prywatnie niewiele mnie obchodzi, czy ktoś użyje moich przemyśleń, czy nie, nie przywiązuję do nich większej wagi. Piszę swoje opinie poniekąd dla utrwalenia wrażeń po książce. Inni mogą to widzieć inaczej, dla nich te przemyślenia mogą być ważne. Rozumiem ich. Cel tego "kopiuj - wklej" nie jest mi znany, może ten użytkownik chce aplikować na jakiegoś oficjalnego recenzenta strony i potrzebuje dorobku. Ale to tylko przypuszczenie.
pokaż więcej
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 416
HypatiazAleksandrii
14-07-2019 23:16
Chciałabym tylko podzielić się z Wami jeszcze jedną refleksją i zakończyć udział w tej dyskusji.
Możliwe, że:
1. Konto KRIS założył sam admin
2. KRIS to użytkownik LC o dłuższym stażu, który zaobserwował, że ilość plusów jest wprost proporcjonalna do posiadanej liczby znajomych (na LC jestem od marca i już zdążyłam zauważyć, że niektórym nie przeszkadza brak znajomości ze znajomym przyjmowanym do listy znajomych... lub nie widzą nic niestosownego w wysyłaniu zaproszeń bez jakiegokolwiek słowa wyjaśnienia czy chociażby "cześć, idę na rekord w liczbie znajomych. Dołączysz?"- dość osobliwe podejście, którego nie ogarniam), a to wcale nie jest jednoznaczne z tym, że inni użytkownicy czytają te opinie i dają plusy z automatu, czyli z sympatii do znajomego. Może dlatego jest taki nachalny ze swoimi zaproszeniami.
I teraz rozgoryczony prowadzi swoją dziwną "zabawę".

KRIS - o co chodzi? Eksperyment się udał czy leki przestały działać?
Są tacy, co opinie czytają.
Dołącz do dyskusji.
Wyjaśnij.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 372
_Chimena_
14-07-2019 23:32
Moim zdaniem zaczyna się nakręcać niezdrowa spirala. Przyjmowanie znajomych na rekord to nie jest zjawisko, które pojawia się nie tylko na LC. Na Facebooku niektórzy zagarniają kogo popadnie. Sama kiedyś paskudnie wyszłam na przyjmowaniu ludzi "na oślep", bo wysłali mi zaproszenie. Więcej tego błędu nie popełnię, bo kosztował mnie słono. Na niektórych forach panuje przekonanie, że osoba z dużą... Moim zdaniem zaczyna się nakręcać niezdrowa spirala. Przyjmowanie znajomych na rekord to nie jest zjawisko, które pojawia się nie tylko na LC. Na Facebooku niektórzy zagarniają kogo popadnie. Sama kiedyś paskudnie wyszłam na przyjmowaniu ludzi "na oślep", bo wysłali mi zaproszenie. Więcej tego błędu nie popełnię, bo kosztował mnie słono. Na niektórych forach panuje przekonanie, że osoba z dużą ilością "lajków" stanowi pewnego rodzaju autorytet. Może są osoby żyjące w takim przekonaniu również na LC. FB, czy LC to jedynie świat wirtualny, nierzeczywisty i nie ma sensu zabijać się o "lajki".
pokaż więcej
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 2432
LubimyCzytać
15-07-2019 12:14
Drodzy Użytkownicy,
prosimy jeszcze o odrobinę cierpliwości - wyjaśniamy kwestię splagiatowanych przez użytkownika KRIS treści w serwisie. Postaramy się, by plagiaty zniknęły z serwisu możliwie jak najszybciej.

Dziękujemy za zrozumienie!
Pozdrawiamy,
Administracja LC
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 97
Bartlox
15-07-2019 21:06
Ale jak kogoś złapano za rękaw z plagiatem, to zapewne wiele innych jego tekstów (może wszystkie?) to plagiaty.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 802
Aneta-Wiola
15-07-2019 12:53
Wczoraj napisałam do administratora, oto ich odpowiedź:

"Dzień dobry,
dziękujemy za Pani wiadomość.

Prosimy jeszcze o odrobinę cierpliwości - czekamy na wyjaśnienie sprawy przez użytkownika. User ma czas do środy, by skasować wszystkie splagiatowane treści z serwisu, jeśli to nie nastąpi, usuniemy wszystkie jego opinie, a także jego konto użytkownika."

Pokusiłam się o te małe naruszenie korespondencji;)
Zatem czekamy na dalszy krok KRISA do środy.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 1070
Johnson
15-07-2019 13:55
IMO powinna być "czapa" i ban od razu. Ucichnie na tydzień i dalej od nowa Polsko ludowa. Zachowanie adminów LC to jest ciche przyzwolenie na podobne praktyki.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 1261
byłem_fprefectem
15-07-2019 23:16
A może administracja powinna odtajnić konto tego użyszkodnika coby wszyscy piszący opinie mogli sprawdzić czy wśród "jego" innych tekstów nie ma kolejnych plagiatów?
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 1883
Renax
16-07-2019 07:21
O właśnie.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 519
LetMeRead
17-07-2019 16:23
Ktoś wie, co tam u naszej KRIStiny?
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 1214
AuroraBorealis
17-07-2019 18:40
Jest środa, pewnie ma czas do północy 😉, ale widać, że ostrzeżenia nic nie dały, bo skopiowane opinie jak były tak są. Zero reakcji użytkownika na LC. zobaczymy jakie decyzje podejmie jutro administracja. Mam nadzieję, że będą to już stanowcze kroki i blokada wszystkich kont tego osobnika łącznie z jego głównym jak i kontami widmami. I również zablokowanie nr IP tejże osoby na przyszłość.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 2432
LubimyCzytać
18-07-2019 08:16
Drodzy Użytkownicy,
otrzymaliśmy informację od użytkownika Kris o usunięciu splagiatowanych treści - trwa weryfikacja pozostałych napisanych przez niego opinii. Postaramy się możliwie jak najszybciej zakończyć proces weryfikacji i podjąć dalsze kroki.

Pozdrawiamy serdecznie!
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 1070
Johnson
18-07-2019 08:26
Ale lud łaknie krwi! A nie "usunięcia splagiatowanych treści". Czyżbyście nie mieli regulaminu, którego złamanie to wieczna banicja? Czy nie ma bicza bożego na nieprawości?
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 3666
czytamcałyczas
18-07-2019 20:12
Ja coś napiszę,ja kiedy oceniam książkę.Nie oceniam stylu,bo ja nie rozumiem.Co to jest styl.Ja tylko rozumiem fabułę.
I tylko ją oceniam.
Dziękuję.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 347
fossa
19-07-2019 19:33
Dominiqu83,

niestety plagiaty nie ograniczają się tylko do tego serwisu. Te, które wychodzą poza serwis nie tylko jest znacznie trudniej wyłapać ale i trudniej zrobić cokolwiek by takie zjawisko ukrócić. Osoby, które pożyczają się sobie taki tekst w ogóle nawet się nie poczuwają do winy, a nawet do usunięcia (mi byłoby wstyd zrobić coś takiego!)... To smutne. Przez taką bezsilność nawet nie chcę mi się nic pisać, bo przyjdzie ktoś i przerobi - z premedytacją - mój tekst na swój i jeszcze mu za to zapłacą. To może dotyczyć każdego.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 372
_Chimena_
20-07-2019 22:58
W przypadku plagiatu jawnego, jeżeli zauważysz gdzieś identyczną opinię, to zawsze możesz zgłosić ten fakt administratorowi portalu. Uczciwy portal na pewno usunie taki tekst ze swojej strony. Jeżeli ta osoba czerpie korzyści materialne z tych recenzji - na myśli pieniądze - możesz nawet zgłosić sprawę na policję. Chociaż nie jestem przekonana, czy faktycznie doszłoby do sprawy karnej. Może... W przypadku plagiatu jawnego, jeżeli zauważysz gdzieś identyczną opinię, to zawsze możesz zgłosić ten fakt administratorowi portalu. Uczciwy portal na pewno usunie taki tekst ze swojej strony. Jeżeli ta osoba czerpie korzyści materialne z tych recenzji - na myśli pieniądze - możesz nawet zgłosić sprawę na policję. Chociaż nie jestem przekonana, czy faktycznie doszłoby do sprawy karnej. Może gdyby ta osoba stosowała ten proceder nagminnie i byłoby dużo poszkodowanych?
Gorzej jeżeli mamy do czynienia z tzw. plagiatem ukrytym. Czasem bardzo trudno go udowodnić. Poza tym nigdy nie ma się pewności, że ktoś recenzujący dany tekst nie myślał podobnie, czy nie zwrócił uwagę na podobne aspekty. Dochodzi jeszcze do tego kwestia inspiracji, która jest dozwolona. Chociaż granica pomiędzy inspiracją a plagiatem jest czasami bardzo cienka. :(
Rozumiem rozgoryczenie osób, które odnajdują swoje własne teksty na innych portalach, a jeszcze gorzej, kiedy ktoś zgarnia za nie honoraria.
pokaż więcej
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 1070
Johnson
31-07-2019 16:58
A Kris dalej działa, zaprasza nowych ludzi do znajomych, nie było sprawy. LC dalej pozostaje bezczynne. Czyżby trzeba było im pisać
w komentarzach na Fejsbuku?
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 455
Maciek
31-07-2019 19:52
Chłop nawet nie zadał sobie trudu żeby zmienić awatar albo nick. LC ma w głębokim poważaniu, że wśród jego użytkowników są zwykli złodzieje.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
Aby napisać wypowiedź musisz być zalogowany. Logowanie
Moderatorzy
zgłoś błąd zgłoś błąd