LubimyCzytać.pl
Oficjalna grupa serwisu LubimyCzytać.pl. Poruszamy tutaj kwestie dotyczące serwisu: rozwój, propozycje nowych funkcjonalności, zgłaszanie błędów, wszelkie pytania do administracji i wszystko, co dotyczy serwisu.
922977 czytelników
479 dyskusji
23681 wypowiedziPokaż ostatnią
Plagiaty recenzji
liczba postów na stronie: 
książek: 3370
Anna
13-07-2019 12:36
Widzę, że kwestia KRIS'a wzbudza gorące emocje. Ja, po otrzymaniu kilku plusików, początkowo go obserwowałam. Wkurzało mnie, że kiedy wchodziłam na moje konto, przez 2-3 strony widziałam jedynie plany czytelnicze KRIS'a, a więc co by chciał przeczytać. Kiedy mnie zaprosił do znajomych, wyjaśniłam mu przyczyny odmowy przyjęcia zaproszenia. Reakcją było skasowanie wszystkich otrzymanych od niego plusów oraz zablokowanie dostępu do jego konta. W tej sytuacji też pozbyłam się go z grona obserwowanych i skasowałam wszystkie plusy. Ponownie próbował mnie zaprosić, ale zignorowałam to.
Nie wiem zatem czy wykorzystał jakiekolwiek moje opinie, bo wcześniej nie wpadłam na to, że ktoś może tak perfidnie kopiować opinie innych i wklejać je jako swoje, a potem nie miałam dostępu. Dziwiło mnie natomiast, że wszystkie jego "opinie" miały najwyższe oceny, co raczej nie zdarza się na tym portalu, a zwłaszcza przy tak odmiennej i różnorodnej tematyce książek, a także ogromna ilość opiniowanych książek w krótkim czasie.
Przykre to, że na takim fajnym portalu pojawiają się takie osoby, których celem jest zdobycie jak największej ilości znajomych, dużej liczby punktów, a wszystko to w bezczelny i perfidny sposób. Dobrze, że członkowie portalu są czujni i wychwytują takie sytuacje.

Pozdrawiam i mimo wszystko życzę godnych zaufania znajomych - Anna
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 1212
AuroraBorealis
14-07-2019 21:17
Przykre to Anno, przykre ale najbardziej to że LC, które jest administratorem tego portalu i powinno pilnować takich rzeczy i reagować na zgłoszenia użytkowników co do takich spraw, nie reaguje w ogóle. Ostrzeżenia typu:proszę usunąć wpis, wcale nie podziałały, tutaj potrzeba innej i to kolejnej bardziej stanowczej reakcji.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 2075
Mlg
13-07-2019 12:59
Muszę przyznać, że Kris próbował i ze mna się zaznajomić. Mam zasadę, że nie przyjmuje do znajomych osób , które swoją działalność na LC zaczynają od zbiórki znajomych. Uważam, że najpierw ksiązki, ewentualnie opinie, później znajomość.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 1081
Mollinka_90
13-07-2019 21:25
Sytuacja sprzed chwili - jedna z najnowszych opinii użytkownika KRIS dotycząca książki "Na polanie wisielców" Roberta Dugoni: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4846856/na-polanie-wisielcow/opinia/52782170...
to wierna kopia fragmentu wpisu na blogu: http://zaczytana-siasia.blogspot.com/2018/06/na-polanie-wisielcow.html i opinii jego właścicielki @Joanny na LC: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4846856/na-polanie-wisielcow/opinia/46620636...
Oczywiście wpis @Joanna na LC pochodzi z 28 czerwca 2018 r., zatem tekst KRISa to plagiat.

Zostałam dziś ostrzeżona przez życzliwych znajomych, że mamy w szeregach osobę, przypisującą sobie autorstwo opinii, które kopiuje z profili innych użytkowników LC. Nie mam tej osoby w znajomych, ale z tego powodu nie widzę też jej innych opinii (KRIS ma odpowiednio skonfigurowane ustawienia prywatności) i nie jestem w stanie zweryfikować, czy i ode mnie czegoś nie "zapożyczyła".

Uważam, że to straszne, żeby jeszcze z tego typu problemami musieli się mierzyć użytkownicy tego portalu, który powinien być ostoją dla każdego książkowego mola. Jestem tutaj dla książek, wymiany myśli, a nie dla tropienia nieuczciwych użytkowników, ale na plagiaty nie powinno być tutaj miejsca, dlatego włączam się do dyskusji, by poprzeć tych, którzy już wcześniej opowiedzieli się na NIE dla bezprawnego kopiowania recenzji innych użytkowników.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 361
_Chimena_
13-07-2019 23:44
Zastanawia mnie jedno: po co ktoś to robi? Czasem zdarzają się opinie podobne, ale może to wynikać z faktu, że ktoś ma podobne odczucia, ale kopiować w całości cudze teksty? Jakie z tego można mieć korzyści?
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 1607
betsy
13-07-2019 21:35
Dlaczego admin jeszcze tego KRISa nie usunął? Tyle przypadków plagiatów i nic z tym nie robią? Przecież to skandal!
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 2307
Wojciech
14-07-2019 02:40
Dostałem "ostrzeżenie" o plagiatach Krisa. Może ze względu na mój wiek nie rozumiem problemu. Panie Kris i inni "plagiatorzy"! Dziękuję za popularyzowanie moich bazgrołów! Umieściłem na LC 2182 notki na temat przeczytanych książek, często kontrowersyjne, lecz zawsze mające pobudzić czytelników do odważnego wyrażania własnych przemyśleń! Drażnię, by pobudzić do myślenia, a jeśli Kris i inni pomagają w popularyzacji mojej pisaniny, to niniejszym upoważniam ich do tego i serdecznie dziękuję. Bo "mój" cel inspirowania innych jest najważniejszy, więc "plagiatorzy" pomagają mnie bez względu na stronę etyczną. Czytajcie moje bzdety, bez względu na to pod jakim godłem się ukazują. To tyle. Dziękuję
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 514
LetMeRead
14-07-2019 08:35
Popularyzowanie usprawiedliwieniem dla kopiowania? Pan oczywiście ironizuje?
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 1871
Renax
14-07-2019 05:28
Czy ktoś wie czy KRIS i moich tekstów nie kopiował?
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 514
LetMeRead
14-07-2019 08:48
Dlaczego ten osobnik ma wciąż tutaj konto???
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 1607
betsy
14-07-2019 10:29
Dziwne jest, że na tym forum jeszcze nikt z LC się nie odezwał. Przy podobnym wątku w kwietniu, dotyczącym tylko jednego plagiatu admin odezwał się bardzo szybko i podziękował za czujność. A tutaj ludzie burzą się już 2 tygodnie, znaleźli tyle przypadków bezczelnych plagiatów z różnych kont a LC nic?
Coś mi tu śmierdzi. Oczekuję szybkiego wyjaśnienia sytuacji konta KRIS-a od LC.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 777
Aneta-Wiola
14-07-2019 10:45
Usunąć KRISA z LC i zgłosić to, gdzie należy! Przecież plagiat to przestępstwo! To jest szczyt wszystkiego, abyśmy sami musieli dopominać się o swoje! Kara dla tego użytkownika powinna być surowa i opisana na stronie - aby była przestrogą dla innych "KRISów" tego świata.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 1259
byłem_fprefectem
14-07-2019 15:00
To może napiszcie bezpośrednio do LC. Być może nikt z administracji tu nie zagląda, myśląc że wątek się wyczerpał i nikt przy zdrowych zmysłach nie powtórzy błędu tamtego użyszkodnika.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 92
Bartlox
14-07-2019 16:28
Administracja już wie o sprawie, skoro pisali, że prosili Krisa o usunięcie plagiatów.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
Aby napisać wypowiedź musisz być zalogowany. Logowanie
Moderatorzy
zgłoś błąd zgłoś błąd