LubimyCzytać.pl
Oficjalna grupa serwisu LubimyCzytać.pl. Poruszamy tutaj kwestie dotyczące serwisu: rozwój, propozycje nowych funkcjonalności, zgłaszanie błędów, wszelkie pytania do administracji i wszystko, co dotyczy serwisu.
923379 czytelników
480 dyskusji
23694 wypowiedziPokaż ostatnią
Plagiaty recenzji
liczba postów na stronie: 
książek: 94
Bartlox
15-03-2019 22:48
Dziś zobaczyłem, że ktoś wkleił na lc fragment recenzji pewnej książki napisany przez moją znajomą kilka już lat temu. Bez zaznczenia, że to cytaty. Niesmak wielki, jeśli dana osoba nie ma własnych przemyśleń niech nie pisze.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 1373
Monika
15-03-2019 23:39
Koniecznie zgłoś!

Ale może najpierw zapytaj czy konto użytkownika, które opublikowało ten fragment, nie należy do tej znajomej, bo jeśliby to była ona, to przecież ma prawo publikować swoje własne teksty.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 3812
FannyBrawne
17-03-2019 01:55
Ja niestety miałam taką sytuację :/ Napisałam do użytkowniczki i poprosiłam, żeby zmieniła recenzję, a ona prośbę spełniła, ale niesmak pozostał...
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 1061
Johnson
18-03-2019 09:57
Ja tu chyba czegoś nie rozumiem. Po co? W jakim celu? Dlaczego ludzie kopiują recenzje czy tam opinie? Nie rozumiem tego szczerze mówiąc.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 90
minik42
18-03-2019 10:40
No jak to po co? Ludzie od dawna przestali dostrzegać rzeczy najważniejsze, a plusy, like i inne cyfrowe oceny stały się ich sensem życia. Przekopiowana sprawdzona recenzja gwarantuje co najmniej kilka plusów ;)
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 94
Bartlox
20-03-2019 23:16
Zgłosiłem ją. Porównajcie oba teksty:

1) https://paradoks.net.pl/read/27733-katarzyna-puzynska-z-jednym-wyjatkiem-recenzja

2) http://lubimyczytac.pl/ksiazka/249537/z-jednym-wyjatkiem/opinia/42596526#op...

Dziś z kolei nazwała "Utopce" tej samej autorki jej najnowsza powieścią, czyli już totalnie bezmyślne kopiuj-wklej.

Chcecie, to też zgłaszajcie.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 2391
LubimyCzytać
21-03-2019 10:54
Otrzymaliśmy zgłoszenie. Dziękujemy! Jesteśmy w trakcie wyjaśniania sprawy, postaramy się, by splagiatowane treści możliwie jak najszybciej zniknęły z serwisu.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 3593
Beata-Chiara
21-03-2019 02:44
@Bartlox, ja także nie lubię spisywania czyichś słów jako własnych, rozumiem więc Twoją złość. Mam tylko jedno pytanie, w jaki sposób to zgłosiłeś? Wydaje mi się, że w takiej sytuacji tylko napisanie na pw do Lubimyczytac da jakiś efekt.
Paradoksalnie, ze strony prawnej definicja plagiatu brzmi (własnymi słowami- dokładną znajdziesz bez problemu), że plagiat jest to coś, co jest w ⅓ lub więcej zgodne z treścią oryginału- niestety nie jest to tak oczywiste, jak zwykło się uważać (sama padłam kiedyś ofiarą czegoś takiego i wtedy właśnie się o tym dowiedziałam).
Mam jednak nadzieję, że użytkowniczka z taką swobodą sięgająca po czyjeś wypowiedzi, zmieni swoje postępowanie...
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 94
Bartlox
21-03-2019 08:37
Na profilu każdej osoby na lc jest opcja Zgłoś, tam trzeba to uzasadnić, napisałem to co tu.

Art. 115 Prawa autorskiego mówi: "1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.

2. Tej samej karze podlega, kto rozpowszechnia...
Na profilu każdej osoby na lc jest opcja Zgłoś, tam trzeba to uzasadnić, napisałem to co tu.

Art. 115 Prawa autorskiego mówi: "1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.

2. Tej samej karze podlega, kto rozpowszechnia bez podania nazwiska lub pseudonimu twórcy cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie albo publicznie zniekształca taki utwór, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie.

3. Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej w inny sposób niż określony w ust. 1 lub 2 narusza cudze prawa autorskie lub prawa pokrewne określone w art. 16, art. 17, art. 18, art. 19 ust. 1, art. 191, art. 86, art. 94 ust. 4 lub art. 97, albo nie wykonuje obowiązków określonych w art. 193 ust. 2 lub art. 20 ust. 1-4, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku."

nie ma tu mowy o 1/3. Polskie prawo generalnie bardzo często posługuje się klauzulami generalnymi, pozostawiając organom ocenę czy coś spełnia czy nie spełnia definicję.
pokaż więcej
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 3632
czytamcałyczas
23-03-2019 21:01
Co do recenzji i opinii.To przyznam,że.Bardzo często podbieram się recenzjami.Zanim,zacznę czytać książkę.Czytam opinię innych czytelników.
Owszem,nawet mi do głowy nie przychodzi.By kopiować.
Ale mam inną uwagę.Mianowicie stawianie tylko samych gwiazdek.
Ja lubię,coś o danej książce.Przeczytać,żeby było uzasadnienie za co te gwiazdki.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 2615
jatymyoni
23-03-2019 21:39
Nie każdy ma ochotę pisać recenzję i nie ma takiego wymogu. Wymaga to dodatkowego wysiłku i czasu, a z tym ostatnim bywa krucho.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 1607
betsy
23-03-2019 22:10
Jak nie mam nic nowego do dodania o książce, czego nie było we wcześniejszych recenzjach, to tylko daję plusy tym, z którymi się zgadzam i nic nie piszę. Nie ma nic gorszego, jak czytanie, a raczej przewijanie dziesiątek takich samych recenzji! Np.: "Eve jest dziennikarką śledzą..." Dotyczy to zwłaszcza recenzji przedpremierowych. Naprawdę, ludzie zanim napiszą recenzję powinni przeczytać te już zamieszczone i postarać się być trochę bardziej oryginalni!
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 94
Bartlox
24-03-2019 17:27
Ja w ogóle uważam, że streszczanie książek w reckach to rak. Piszmy o swoich wrażeniach, o tym, co nam się podobało a co nie i tyle. Treść książki nich każdy pozna z niej bezpośrednio.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 592
Kasia
24-03-2019 18:19
Bartlox zgadzam się w pełni, nie cierpię jak ktoś pisze recenzję, a jej 80% to streszczenie, nie rzadko ze spojlerem :(
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 1061
Johnson
25-03-2019 09:24
Jest taka funkcja "oznacz jako spojler", ale niestety nie wszyscy o niej pamiętają.

Druga rzecz, ciekaw jestem co by było, gdyby LC wprowadziło możliwość komentowania opinii. Poza oczywiście patologicznym wklejaniem sobie w komentarzach linków do blogów czytelniczych mogłoby być ciekawie - podyskutować o książce pod daną opinią, odnieść się do wniosków itp.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 605
wiesia
25-03-2019 13:33
Zastanawiam się też nad tymi bardzo, bardzo długimi recenzjami i odsyłaniami do czytania bloga. Ile osób rzeczywiście przeczyta takie obszerne wywody przed kliknięciem "wartościowa opinia"???!!!
Może faktycznie lepiej nieco krócej, wtedy jest szansa, że więcej osób naprawdę przeczyta, zanim kliknie!
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 1061
Johnson
25-03-2019 13:43
Coś w tym jest, chociaż przyznam, zdarza mi się pisać dłużej, może nawet dłużej niż bym chciał i niż jest potrzeba. Ale! Kiedy książka zrobi mocne wrażenie i jest dużo dobrego (lub dużo złego) to aż się chce o tym pisać! :)
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 592
Kasia
25-03-2019 14:03
Ja rozumiem długie wywody recenzenckie jeżeli czytelnikiem targają emocje i musi to wszystko wyrzucić z siebie, chociaż nie jestem ich zdecydowanym zwolennikiem. Jednak nie rozumiem długich wywodów, które, tak na dobrą sprawę, są streszczeniem książki, i nic nie wnoszą. Osobiście nie czytam takich recenzji.
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
książek: 2615
jatymyoni
25-03-2019 15:05
Ja tez
Użytkownicy oznaczyli ten post jako spam
Aby napisać wypowiedź musisz być zalogowany. Logowanie
Moderatorzy
zgłoś błąd zgłoś błąd