Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Marian Bielicki

Polski pisarz, eseista, dziennikarz, tłumacz języka rosyjskiego. Studiował filologię polską na Uniwersytecie Wileńskim. W czasie II wojny światowej przebywał w Związku Radzieckim. Wydawał powieści se... Polski pisarz, eseista, dziennikarz, tłumacz języka rosyjskiego.

Studiował filologię polską na Uniwersytecie Wileńskim. W czasie II wojny światowej przebywał w Związku Radzieckim. Wydawał powieści sensacyjne pod pseudonimem Stefan Lemar.
Bibliografia :
1951 - Bakteria 0.78 (powieść science fiction)
1955 - Dżuma rusza do ataku (powieść science fiction)
1957 - Opowieści Szidikura : baśnie i legendy Tybetu
1959 - Lacho z rodu Ha (powieść dla młodzieży)
1961 - Gorycz sławy (powieść dla młodzieży)
1962 - Moje skarby w kosmosie, czyli powieść pozornie fantastyczna (powieść science fiction)
1966 - Zapomniany świat Sumerów (monografia)
1969 - Chłopiec z glinianą tabliczką (opowieść dla dzieci)
cykl:
1963 - Małgorzata szuka siebie
1964 - Małgorzata szuka siebie
1965 - Małgorzaty droga powrotu
pokaż więcej
Wszystkie Poza moją biblioteczką W mojej biblioteczce Pokaż książki znajdujące się:
Bakteria 0,78
Bakteria 0,78
Marian Bielicki

3,5 (2 ocen i 0 opinii)
Bakteria 0,78
POWIEŚĆ O JAPONII BAKTERIA 078
czytelników: 4 | opinie: 0 | ocena: 3,5 (2 głosy)
Ciężar cudzego losu
Ciężar cudzego losu
Marian Bielicki

0 (0 ocen i 0 opinii)
czytelników: 1 | opinie: 0 | ocena: 0 (0 głosów)
Gorycz Sławy
Gorycz Sławy
Marian Bielicki

5,5 (10 ocen i 2 opinii)
Gorycz Sławy
Czternastoletni Adam Różnicki, chłopiec o nadmiernie wybujałej ambicji, za wszelką cenę usiłuje zdobyć podziw i uznanie swej klasy. To dążenie doprowadza do wielu konfliktów z kolegami, szkołą i domem...
czytelników: 28 | opinie: 2 | ocena: 5,5 (10 głosów)
Lacho z rodu ha
Lacho z rodu ha
Marian Bielicki

8,4 (5 ocen i 1 opinii)
czytelników: 6 | opinie: 1 | ocena: 8,4 (5 głosów)
Małgorzata szuka siebie
Małgorzata szuka siebie
Marian Bielicki

0 (0 ocen i 0 opinii)
czytelników: 0 | opinie: 0 | ocena: 0 (0 głosów)
Opowieści Szidikura: baśnie i legendy Tybetu
Opowieści Szidikura: baśnie i legendy Tybetu
Marian Bielicki

8,32 (19 ocen i 2 opinii)
czytelników: 31 | opinie: 2 | ocena: 8,32 (19 głosów)
Zapomniany świat Sumerów
Zapomniany świat Sumerów
Marian Bielicki

7,02 (58 ocen i 9 opinii)
Zapomniany świat Sumerów Seria: Rodowody Cywilizacji
Marian Bielicki (1920-1972), prozaik, eseista i dziennikarz, autor o rozlicznych zainteresowaniach, szczególnie zafascynowany był bogatą kulturą starożytnej Mezopotamii. "Zapomniany świat Sumer...
czytelników: 222 | opinie: 9 | ocena: 7,02 (58 głosów) | inne wydania: 1
Za siedmioma lasami
Za siedmioma lasami
Hans Christian Andersen, Natalia Gałczyńska, Marian Bielicki, Peter Christen Asbjørnsen

6,8 (15 ocen i 1 opinii)
Za siedmioma lasami
Zbiór bajek: 1. Calineczka 2. Zamek Soria Moria 3. Książę i kuksańce 4. D. i B. Cirlic - Dziewięć pawic i król smoków 5. Złoty talerz 6. I. Kwinto - Legenda o Łynie
czytelników: 28 | opinie: 1 | ocena: 6,8 (15 głosów)

Wywiad z autorem

Chciałbyś zadać pytanie swojemu ulubionemu autorowi?
Dołącz do grupy „Rozmowy z autorami” i zaproponuj pytania, my zorganizujemy wywiad.

Dyskusje o autorze

8
159
146
Tylu naszych czytelników chce przeczytać książki tego autora.
Tyle osób przeczytało książkę tego autora.
Tyle książek tego autora znajduje się w naszej bazie.

Fani autora (0)

Lista jest pusta
Czytelnicy (159)

zgłoś błąd zgłoś błąd