Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Aleksy (Alosza) Awdiejew

Aleksy Awdiejew, znany jako Alosza Awdiejew (ur. 18 sierpnia 1940 w Stawropolu) – polski aktor filmowy, piosenkarz, językoznawca i rosjoznawca. Z pochodzenia Rosjanin. Działalność artystyczna Od 19... Aleksy Awdiejew, znany jako Alosza Awdiejew (ur. 18 sierpnia 1940 w Stawropolu) – polski aktor filmowy, piosenkarz, językoznawca i rosjoznawca. Z pochodzenia Rosjanin.
Działalność artystyczna
Od 1976 r. związany z kabaretem "Piwnica Pod Baranami" gdzie występuje w trio z Kazimierzem Adamczykiem oraz Michałem Kaniewskim śpiewając romanse rosyjskie i cygańskie oraz piosenki odeskie i żydowskie okraszone niepowtarzalnym humorem. W latach 1977-1980 współpracuje jako pianista z krakowskimi zespołami jazzowymi Beale Street Band i Playing Family. Od 1990 r. występuje w trio gitarowym z Kazimierzem Adamczykiem i Markiem Piątkiem dając liczne koncerty w kraju i za granicą. Nagrywa płyty oraz programy telewizyjne i radiowe. Jest stałym felietonistą miesięcznika psychologicznego "Charaktery" i członkiem Rady Naukowej tego magazynu.
Działalność naukowa
Absolwent filologii polskiej UJ (1972), od 1974 pracownik naukowy Instytutu Filologii Wschodniosłowiańskiej na Uniwersytecie Jagiellońskim. Członek Polskiego Towarzystwa Językoznawczego. W 1978 - doktor nauk humanistycznych (rozprawa: Interferencja foniczna w mowie rosyjskiej Polaków). W 1980 pracował w Trinity College w Dublinie jako visiting professor. Twórca koncepcji gramatyki komunikacyjnej. W 1986 doktor habilitowany. Od 2005 roku profesor zwyczajny.
Pracuje w Instytucie Rosji i Europy Wschodniej UJ, gdzie zajmuje się głównie pragmalingwistyką i gramatyką komunikacyjną. W latach 1994-1998 wicedyrektor Instytutu Filologii Wschodniosłowiańskiej, od 1996 roku kierownik Zakładu Językoznawstwa Rosyjskiego.
Filmografia
* Gorączka (1980) jako adiutant
* Europa, Europa (1990) jako major radziecki
* Ekstradycja (1995) jako Zajcew, rezydent mafii rosyjskiej w Polsce
* Horror w Wesołych Bagniskach (1995) jako komisarz
* Pułkownik Kwiatkowski (1995) jako oficer radziecki
* Złotopolscy (1997) jako Fiodor Dunin, wspólnik Waldka Złotopolskiego
Albumy muzyczne
* Chłopcy źli. Piosenki z Odessy i nie tylko (1999)
* Piosenki dla swoich
* Pamiątka z Piwnicy pod Baranami (2001)
* Piosenki i romanse rosyjskie
* Słowiańska dusza
* Awdiejew śpiewa Wysockiego
* Najpiękniejsze piosenki rosyjskie
* 45xAlosza Awdiejew - Kolekcja Bardów
* Alosza Awdiejew w repertuarze żydowskim
Wybrane publikacje naukowe i popularnonaukowe
* Pragmatyczne podstawy interpretacji wypowiedzi, Kraków 1987.
* Model gramatyki komunikacyjnej (projekt badawczy), w: Studia nad polszczyzną mówioną Krakowa, Kraków 1991.
* Strategie konwersacyjne (próba typologii), "Socjolingwistyka" 1991.
* Składnik wyjściowy w gramatyce komunikacyjnej, w: Język a kultura, t. 8, Wrocław 1992.
* Standardy semantyczne a znaczenie leksykalne, w: Język a kultura, t. 12, Wrocław 1998.
* Gramatyka komunikacyjna, Warszawa-Kraków 1999 (redaktor).
o Leksykon w gramatyce komunikacyjnej, w: Gramatyka komunikacyjna, Kraków 1999.
o Standardy semantyczne w gramatyce komunikacyjnej, w: Gramatyka komunikacyjna, Kraków 1999.
* Tryby komunikacyjne, w: W zwierciadle języka i kultury, red. J. Adamowska i S. Niebrzegowska, Lublin 1999.
* Szkice z filozofii potocznej z rysunkami Janusza Kapusty, Warszawa-Kraków 1999.
* Komunikatywizm - nowe horyzonty badań nad językiem, w: "Język a komunikacja 1", red. G. Szpila, Kraków 2000.
* Gramatyka interakcji werbalnej, Kraków 2004.
pokaż więcej
Data urodzenia:
18 czerwca 1940

Płeć:
mężczyzna

Miejsce urodzenia:
Stawropol, Rosja

Oficjalna strona:
brak danych

Tematyka:
Filologia polska i rosyjska, filozofia

Dodany przez:
Anna

Wszystkie Poza moją biblioteczką W mojej biblioteczce Pokaż książki znajdujące się:
Szkice z filozofii potocznej z rysunkami Janusza Kapusty
Szkice z filozofii potocznej z rysunkami Janusza Kapusty
Aleksy (Alosza) Awdiejew

6,46 (24 ocen i 1 opinii)
Szkice z filozofii potocznej z rysunkami Janusza Kapusty
Autor pisze trochę o sobie, o filozofii potocznej, o zazdrości, miłości, poświęceniu i kobietach.
czytelników: 43 | opinie: 1 | ocena: 6,46 (24 głosy)
Życie po śmiechu. Skrawki felietonów z
Życie po śmiechu. Skrawki felietonów z
Aleksy (Alosza) Awdiejew

7,33 (3 ocen i 1 opinii)
Życie po śmiechu. Skrawki felietonów z
Ze wstępu: "Czytelników tej książki zapewne zainteresuje, w jaki sposób trafiłem do "Charakterów" i dlaczego przez tyle lat męczyłem się pisaniem felietonów. W roku 1997 zwrócił się do...
czytelników: 6 | opinie: 1 | ocena: 7,33 (3 głosy)

Wywiad z autorem

Chciałbyś zadać pytanie swojemu ulubionemu autorowi?
Dołącz do grupy „Rozmowy z autorami” i zaproponuj pytania, my zorganizujemy wywiad.

Dyskusje o autorze

2
30
19
Tylu naszych czytelników chce przeczytać książki tego autora.
Tyle osób przeczytało książkę tego autora.
Tyle książek tego autora znajduje się w naszej bazie.

Fani autora (2)

Czytelnicy (30)

zgłoś błąd zgłoś błąd