Święta bez chemii – zobacz, jak gotowaliśmy!
Jak niektórzy z Was może pamiętają ze zdjęć, jakie zamieściliśmy w zeszły wtorek na naszym Facebooku, część redakcji LC była na warsztatach kulinarnych. Pod okiem autorki książki „Święta bez chemii” szlifowaliśmy umiejętności i przygotowywaliśmy świąteczne potrawy.
Dzięki swoim książkom Julita Bator zmieniła oblicze polskiej kuchni. Autorka, mama trójki dzieci, podzieliła się swoją unikatową wiedzą i wypróbowanymi zdrowymi przepisami. W swojej najnowszej książce Święta bez chemii podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników. Udowadnia, że można przyrządzić zdrowe świąteczne potrawy i że nie jest do tego potrzebna długa lista składników ani niekończące się godziny spędzone w kuchni.
Co zrobić, by smak wigilijnej kolacji zapamiętać na zawsze i z radością co roku odtwarzać? Julita Bator pokazała nam osobiście na warsztatach kulinarnych!
Warsztaty odbyły się w zeszły wtorek. Podczas gdy część redakcji pracowała, jej druga połowa zajmowała się poznawaniem tajników zdrowej kuchni. Plan był następujący: pod okiem Julity Bator gotujemy świąteczne potrawy według przepisów wybranych z jej książki „Święta bez chemii”, a następnie ich próbujemy ;) Zaprosiliśmy autorkę do Poznania i z energią zabraliśmy się do przygotowań.
Jeszcze przed warsztatami wybraliśmy potrawy, które chcieliśmy przygotować. Na naszej liście znalazły się: barszcz z uszkami, sałatka śledziowa orientalna z lubczykiem, pierogi z kapustą i grzybami, pierniczki i kompot z suszu. We wtorkowy ranek pojawiliśmy się na warsztatach zaopatrzeni we wszystkie niezbędne składniki, z których mieliśmy przyrządzać wybrane potrawy. Wkrótce potem przyjechała Julita Bator i zaskoczyła nas, przywożąc własnoręcznie przygotowany zakwas na barszcz. Super! Teraz po prostu wszystko musi się udać. A przynajmniej barszcz.
Podzieliliśmy się na dwuosobowe zespoły. Każdy zespół wylosował swój zestaw potraw do przygotowania. I tak: Anecie i Mateuszowi przypadło ugotowanie barszczu z uszkami, Agacie i Przemkowi sałatka śledziowa i pierniki, a Ani i Asi – kompot z suszu i pierogi z kapustą i grzybami. Z entuzjazmem godnym prawdziwych nowicjuszy rzuciliśmy się w wir krojenia, mieszania, ugniatania i klejenia.
Zobaczcie, jak gotowaliśmy!
Zdjęcia: Małgorzata Opala.
Zdjęcia: Małgorzata Opala.
Zdjęcia: Małgorzata Opala.
Zdjęcia: Małgorzata Opala.
Po paru godzinach moglibyśmy poznać smak przygotowanych przez nas potraw. Wyglądały obiecująco...
Zdjęcia: Małgorzata Opala.
Możemy Was zapewnić – bez przechwalania się – że wszystkie potrawy wyszły znakomicie. Zachęcamy do przygotowania tegorocznych Świąt bez chemii!
Książka Święta bez chemii ukazała się nakładem wydawnictwa Znak.
Która potrawa najbardziej Wam się podoba? Której z nich chcielibyście spróbować (ugotować)?
UWAGA! KONKURS!
Mamy do rozdania 10 egzemplarzy książki „Święta bez chemii” z autografem autorki. Jeżeli chcielibyście sprawdzić się w roli świątecznych kucharzy, podzielcie się z nami przepisami na zdrowe wigilijne potrawy i zamieśćcie je w komentarzach pod tym artykułem.
10 osób, które prześle najciekawsze przepisy, otrzyma nagrodę w postaci książki z autografem.
Na przesyłanie prac konkursowych macie tydzień – czekamy na Wasze przepisy do 14 grudnia. Powodzenia!
komentarze [43]
Konkurs zakończony. Za wszystkie odpowiedzi dziękujemy!
Wybraliśmy zwycięskie prace:
Badhbh
Gabryśka
Tina
anius90
Bonnemort
bajdzio
Eva
Hennah
fairada
parafrazuje
Serdecznie gratulujemy! Z laureatami skontaktujemy się bezpośrednio.
Dziękuję bardzo i gratuluję pozostałym, mam nadzieję że ktoś zrobi moje ciasto i będzie smakowało !
Wesołych Świąt ;)
Bardzo dziękuję i cierpliwie czekam na kontakt. :)
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Kto powiedział, że będąc na diecie, nie można skubnąć nieco słodkości ;)? Albo że "słodkie" musi zaraz być "niezdrowe" i "sztuczne"? Nie musi! Oto przepis na przepyszne ciasto, które u wielu osób budzi niemałe zdziwienie, bo...jak to jednym ze składników jest puszka czerwonej fasoli?!
Ano jest. I całość smakuje wspaniale, i jest całkowicie zdrowa.
Ciasto z czerwonej...
Buraczane ciasto czekoladowe pod śnieżnym kremem z mascarpone
Ciasto:
mąka pszenna 150g
burak około 200g
czekolada gorzka (80% kakao) pół tabliczki
jajka 3
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier brązowy 2-3 łyżki
masło 1,5 łyżki
Krem:
serek mascarpone 150g
cukier puder 2-3 łyżki
masło 1 łyżka
Dodatkowo:
czekolada gorzka starta około pół kostki
Buraka gotujemy na miękko,...
Świąteczny Kaszak
1,5 szklanki kaszy manny
1 szklanka mleka ( kompotu, rozcieńczonego soku owocowego, przecieru owocowego...)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( solidne)
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
bakalie( rodzynki, daktyle,morele, żurawina ...)
gruszki z marynaty bądź najzwyklejsze jabłka
wiórki kokosowe
Kaszę mannę mieszamy z mlekiem (...
Nowoczesna propozycja na wigilijny stół
PASTA Z ŁOSOSIA
Składniki
250g świeżego łososia
100g łososia wędzonego
100-150g miękkiego masła
1/2 cytryny
szczypiorek
szczypta: bazylii, mielonego kminku, słodkiej mielonej papryki, granulowanego czosnku
mielony imbir
sól morska
pieprz czarny mielony
olej
Przygotowanie
Z surowego łososia należy odkroić skórę i tłuszcz, umieścić w...
Wigilijne galantynki dla całej rodzinki
Jak Matka była małą dziewczynką, to niespecjalnie przepadała za zimnymi przekąskami. A już na pewno nie lubiła nic, co było w galarecie. Czy to mięsnej, czy warzywnej, a już zwłaszcza rybnej. Jedyna galaretka jaka wchodziła w grę, to była galaretka owocowa. Jednak tak jak i czas przemija, tak i gusta kulinarne ulegają zmianie. Z...
Dużo osób po zobaczeniu słowa „zdrowe” wykluczyło to, co słodkie, a przecież pierniczki też robimy na święta. W dodatku ja niestety bez słodkiego nie mogę żyć, no bo chociaż na święta człowiek musi sobie pozwolić na odrobinę słodkiej rozpusty :)
Nie mam nic przeciwko tradycji, ale lubię też zasięgać inspiracji gdzie indziej. Jako, że mój najlepszy kumpel pochodzi z...
Przepis na staropolski piernik z bakaliami. Można upiec go dwa tygodnie przed świętami, a potem przechowywać owinięty w folię w chłodnym miejscu. Pieczemy przez godzinę lub dłużej w temp.150 stopni
SKŁADNIKI:
2 i pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
3 kopiaste łyżki naturalnego miodu
12 dag masła lub masła roślinnego
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do...
RYBA PO GRECKU
Składniki:
-450g marchwi
-2 łyżki oleju rzepakowego
-500g filetów z dorsza
-120g selera
-100g pora
-160g cebuli
-90g koncentratu pomidorowegp
-0,5l wywaru warzywnego
- sok z cytryny
- sól i pieprz ziołowy
Rybę pokropić sokiem z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem ziołowym. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, gotować przez 5 minut w...
pierogi z kapusta kiszoną z marchewką, jabłkiem i suszonymi pomidorami
na ciasto:
400g mąki orkiszowej
nadzienie:
kapusta kiszona z marchewką
2 cebule
szklanka suszonych pomidorów odciśniętych z oliwy
pół jabłka
kminek, sól do przyprawienia
oliwa z oliwek
przygotowanie:
drobno psiekaną cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy kapustę, pokrojone jabłko i pomidory. Dolewamy...