Święta bez chemii – zobacz, jak gotowaliśmy!

LubimyCzytać LubimyCzytać
07.12.2015

Jak niektórzy z Was może pamiętają ze zdjęć, jakie zamieściliśmy w zeszły wtorek na naszym Facebooku, część redakcji LC była na warsztatach kulinarnych. Pod okiem autorki książki „Święta bez chemii” szlifowaliśmy umiejętności i przygotowywaliśmy świąteczne potrawy.

Święta bez chemii – zobacz, jak gotowaliśmy!

Dzięki swoim książkom Julita Bator zmieniła oblicze polskiej kuchni. Autorka, mama trójki dzieci, podzieliła się swoją unikatową wiedzą i wypróbowanymi zdrowymi przepisami. W swojej najnowszej książce Święta bez chemii podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników. Udowadnia, że można przyrządzić zdrowe świąteczne potrawy i że nie jest do tego potrzebna długa lista składników ani niekończące się godziny spędzone w kuchni.

Co zrobić, by smak wigilijnej kolacji zapamiętać na zawsze i z radością co roku odtwarzać? Julita Bator pokazała nam osobiście na warsztatach kulinarnych!

Warsztaty odbyły się w zeszły wtorek. Podczas gdy część redakcji pracowała, jej druga połowa zajmowała się poznawaniem tajników zdrowej kuchni. Plan był następujący: pod okiem Julity Bator gotujemy świąteczne potrawy według przepisów wybranych z jej książki „Święta bez chemii”, a następnie ich próbujemy ;) Zaprosiliśmy autorkę do Poznania i z energią zabraliśmy się do przygotowań.

Jeszcze przed warsztatami wybraliśmy potrawy, które chcieliśmy przygotować. Na naszej liście znalazły się: barszcz z uszkami, sałatka śledziowa orientalna z lubczykiem, pierogi z kapustą i grzybami, pierniczki i kompot z suszu. We wtorkowy ranek pojawiliśmy się na warsztatach zaopatrzeni we wszystkie niezbędne składniki, z których mieliśmy przyrządzać wybrane potrawy. Wkrótce potem przyjechała Julita Bator i zaskoczyła nas, przywożąc własnoręcznie przygotowany zakwas na barszcz. Super! Teraz po prostu wszystko musi się udać. A przynajmniej barszcz.

Podzieliliśmy się na dwuosobowe zespoły. Każdy zespół wylosował swój zestaw potraw do przygotowania. I tak: Anecie i Mateuszowi przypadło ugotowanie barszczu z uszkami, Agacie i Przemkowi sałatka śledziowa i pierniki, a Ani i Asi – kompot z suszu i pierogi z kapustą i grzybami. Z entuzjazmem godnym prawdziwych nowicjuszy rzuciliśmy się w wir krojenia, mieszania, ugniatania i klejenia.

Zobaczcie, jak gotowaliśmy!

Zdjęcia: Małgorzata Opala.

Zdjęcia: Małgorzata Opala.

Zdjęcia: Małgorzata Opala.

Zdjęcia: Małgorzata Opala.


Po paru godzinach moglibyśmy poznać smak przygotowanych przez nas potraw. Wyglądały obiecująco...

​Zdjęcia: Małgorzata Opala.

Możemy Was zapewnić – bez przechwalania się – że wszystkie potrawy wyszły znakomicie. Zachęcamy do przygotowania tegorocznych Świąt bez chemii!

Książka Święta bez chemii ukazała się nakładem wydawnictwa Znak.

Która potrawa najbardziej Wam się podoba? Której z nich chcielibyście spróbować (ugotować)?

UWAGA! KONKURS!

Mamy do rozdania 10 egzemplarzy książki „Święta bez chemii” z autografem autorki. Jeżeli chcielibyście sprawdzić się w roli świątecznych kucharzy, podzielcie się z nami przepisami na zdrowe wigilijne potrawy i zamieśćcie je w komentarzach pod tym artykułem.

10 osób, które prześle najciekawsze przepisy, otrzyma nagrodę w postaci książki z autografem.

Na przesyłanie prac konkursowych macie tydzień – czekamy na Wasze przepisy do 14 grudnia. Powodzenia!


komentarze [43]

Sortuj:
Niezalogowany
Aby napisać wiadomość zaloguj się
LubimyCzytać 18.12.2015 12:20
Administrator

Konkurs zakończony. Za wszystkie odpowiedzi dziękujemy!

Wybraliśmy zwycięskie prace:

Badhbh
Gabryśka
Tina
anius90
Bonnemort
bajdzio
Eva
Hennah
fairada
parafrazuje

Serdecznie gratulujemy! Z laureatami skontaktujemy się bezpośrednio.

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Gabryśka 18.12.2015 15:30
Czytelnik

Dziękuję serdecznie!:)

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Hennah 20.12.2015 16:32
Czytelniczka

Dziękuję bardzo i gratuluję pozostałym, mam nadzieję że ktoś zrobi moje ciasto i będzie smakowało !

Wesołych Świąt ;)

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Badhbh 20.12.2015 20:12
Czytelniczka

Bardzo dziękuję i cierpliwie czekam na kontakt. :)

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Niezalogowany
Aby napisać wiadomość zaloguj się
Sherly 14.12.2015 18:23
Czytelniczka

Kto powiedział, że będąc na diecie, nie można skubnąć nieco słodkości ;)? Albo że "słodkie" musi zaraz być "niezdrowe" i "sztuczne"? Nie musi! Oto przepis na przepyszne ciasto, które u wielu osób budzi niemałe zdziwienie, bo...jak to jednym ze składników jest puszka czerwonej fasoli?!
Ano jest. I całość smakuje wspaniale, i jest całkowicie zdrowa.

Ciasto z czerwonej...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
yoleee 14.12.2015 10:31
Czytelnik

Buraczane ciasto czekoladowe pod śnieżnym kremem z mascarpone

Ciasto:
mąka pszenna 150g
burak około 200g
czekolada gorzka (80% kakao) pół tabliczki
jajka 3
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier brązowy 2-3 łyżki
masło 1,5 łyżki

Krem:
serek mascarpone 150g
cukier puder 2-3 łyżki
masło 1 łyżka

Dodatkowo:
czekolada gorzka starta około pół kostki

Buraka gotujemy na miękko,...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
atramentowypodróżnik 13.12.2015 22:28
Czytelniczka

Świąteczny Kaszak

1,5 szklanki kaszy manny
1 szklanka mleka ( kompotu, rozcieńczonego soku owocowego, przecieru owocowego...)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( solidne)
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
bakalie( rodzynki, daktyle,morele, żurawina ...)
gruszki z marynaty bądź najzwyklejsze jabłka
wiórki kokosowe
Kaszę mannę mieszamy z mlekiem (...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
Grażyna 13.12.2015 20:33
Czytelnik

Nowoczesna propozycja na wigilijny stół
PASTA Z ŁOSOSIA

Składniki
250g świeżego łososia
100g łososia wędzonego
100-150g miękkiego masła
1/2 cytryny
szczypiorek
szczypta: bazylii, mielonego kminku, słodkiej mielonej papryki, granulowanego czosnku
mielony imbir
sól morska
pieprz czarny mielony
olej

Przygotowanie
Z surowego łososia należy odkroić skórę i tłuszcz, umieścić w...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
parafrazuje 13.12.2015 12:34
Czytelnik

Wigilijne galantynki dla całej rodzinki

Jak Matka była małą dziewczynką, to niespecjalnie przepadała za zimnymi przekąskami. A już na pewno nie lubiła nic, co było w galarecie. Czy to mięsnej, czy warzywnej, a już zwłaszcza rybnej. Jedyna galaretka jaka wchodziła w grę, to była galaretka owocowa. Jednak tak jak i czas przemija, tak i gusta kulinarne ulegają zmianie. Z...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
Gabryśka 13.12.2015 22:06
Czytelnik

Super przepis, skorzystam:)

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
parafrazuje 15.12.2015 23:08
Czytelnik

Zachęcam :)

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Niezalogowany
Aby napisać wiadomość zaloguj się
fairada 12.12.2015 20:53
Czytelniczka

Dużo osób po zobaczeniu słowa „zdrowe” wykluczyło to, co słodkie, a przecież pierniczki też robimy na święta. W dodatku ja niestety bez słodkiego nie mogę żyć, no bo chociaż na święta człowiek musi sobie pozwolić na odrobinę słodkiej rozpusty :)

Nie mam nic przeciwko tradycji, ale lubię też zasięgać inspiracji gdzie indziej. Jako, że mój najlepszy kumpel pochodzi z...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
czytelnik 12.12.2015 20:15
Czytelnik

Przepis na staropolski piernik z bakaliami. Można upiec go dwa tygodnie przed świętami, a potem przechowywać owinięty w folię w chłodnym miejscu. Pieczemy przez godzinę lub dłużej w temp.150 stopni
SKŁADNIKI:
2 i pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
3 kopiaste łyżki naturalnego miodu
12 dag masła lub masła roślinnego
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
KrainaKsiążkąZwana 12.12.2015 20:13
Czytelniczka

RYBA PO GRECKU

Składniki:
-450g marchwi
-2 łyżki oleju rzepakowego
-500g filetów z dorsza
-120g selera
-100g pora
-160g cebuli
-90g koncentratu pomidorowegp
-0,5l wywaru warzywnego
- sok z cytryny
- sól i pieprz ziołowy

Rybę pokropić sokiem z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem ziołowym. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, gotować przez 5 minut w...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
Marlena Kopeć 12.12.2015 15:54
Czytelnik

pierogi z kapusta kiszoną z marchewką, jabłkiem i suszonymi pomidorami

na ciasto:
400g mąki orkiszowej

nadzienie:
kapusta kiszona z marchewką
2 cebule
szklanka suszonych pomidorów odciśniętych z oliwy
pół jabłka
kminek, sól do przyprawienia
oliwa z oliwek


przygotowanie:
drobno psiekaną cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy kapustę, pokrojone jabłko i pomidory. Dolewamy...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej